Proef met wegvangen rivierkreeften in Delfland
„Hoogheemraad Marcel Belt, sinds kort wethouder in Voorburg, had eerst toegezegd in april 2020 met wegvangen te beginnen, toen in april 2021, en nu is het 12 juli 2022 geworden. De kreeften zijn zich vanaf maart alweer lekker aan het voortplanten”, zo meldt Hans Middendorp van de AWP Delfland.
Met reguliere kooien
„Maar wel goed lezen”, waarschuwt Middendorp bij het besluit. „Uiteindelijk worden de kreeften weggevangen met reguliere kreeftenkooien. Precies zoals de AWP al twee jaar vraagt. Want naar nu blijkt, was het onderzoek door WUR om moderne kreeftenkorven uit te proberen, nog steeds niet gestart dit voorjaar. Dus als Delfland nog langer had gewacht, was ook dit seizoen verloren gegaan. Delfland had natuurlijk ook gewoon vorig jaar deze vangstproef al kunnen uitvoeren met reguliere kreeeftenkorven. Dan hadden we nu al meer geweten. Maar goed. Laten we hopen dat de proef een mooi resultaat oplevert, waaruit ook een aanpak voor de overlast en natuurschade door rivierreeft voortkomt.”
Twee onderwerpen
„Het afvangen van exotische rivierkreeften is onderdeel van een onderzoek dat wij doen”, meldt het hoogheemraadschap Delfland in een reactie. „Het onderzoek van Delfland gaat over twee onderwerpen. Het moet ten eerste uitwijzen of het langdurig intensief wegvangen effectief is in het terugdringen van de populatie. Als tweede of de nieuwe vangmiddelen die wij samen met het ministerie van Landbouw en Visserij (LNV) ontwikkelen effectief zijn, ook kleine kreeft vangen, weinig tot geen andere soorten als bijvangst hebben, diervriendelijk zijn en goed in te zetten zijn in onze wateren. Daarvoor gaan wij ze afzetten tegen de reguliere vangmiddelen; fuiken en korven die niet speciaal zijn ontworpen voor het afvangen van rivierkreeft.”
Veel korven en fuiken
Voor het intensief afvangen zijn heel veel korven/fuiken nodig, vervolgt Delfland „Het heeft geen zin om de nieuwe vangmiddelen al in die hoeveelheden te produceren als wij nog niet weten of ze het goed doen. Vandaar deze opzet: wij gaan nu afvangen met reguliere middelen. Als het onderzoek bij de WUR is afgerond zetten we ook de beste prototypes in en kunnen wij vergelijken. De exotische rivierkreeft is een landelijk probleem. Om te voorkomen dat wij dingen dubbel doen en om kennis te delen, stemmen wij onderzoeken op elkaar af in de landelijke taskforce rivierkreeften, waarin waterschappen en onder meer LNV samenwerken."
Lessen uit leren
Delfland is nu gestart met het intensief afvangen van kreeften in stedelijke omgeving, Schieland en de Krimpenerwaard doet dit in poldersloten en Waternet in natuurlijke plassen. Zo kunnen wij ook daarvan de resultaten vergelijken, daar lessen uit leren en de kennis delen. Al met al vergt een uitgebreid onderzoek als dit een zorgvuldige voorbereiding en veel afstemming. Dat kost tijd en wij werken er hard aan. Vorig jaar hebben wij de nulmeting gedaan op de proeflocaties en zijn de overige benodigde voorbereidingen gedaan voor het afvangen en de productie en testfase van de prototypes. Afgelopen dinsdag zijn wij begonnen met het wegvangen.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen