‘Steun voor boeren en industrie moet bijdragen aan stikstofuitdagingen in Noord-Holland’
De ChristenUnie (CU) vindt dat de Nederlandse landbouw voor uitdagingen staat om de transitie te maken naar kringlooplandbouw. De partij ziet ook dat het vanuit Europese staatssteunregels nu niet mogelijk is om boeren te betalen voor maatschappelijke diensten. Boeren kunnen alleen nog gecompenseerd worden voor opbrengstdervingen. Vandaar dat CU vindt dat Noord-Holland met andere provincies binnen Europa moet lobbyen voor spoedige aanpassing van de staatssteunregeling zodat het mogelijk wordt boeren te betalen voor maatschappelijke diensten. Dat zijn veel Statenleden met de partij eens. 47 van de 52 Statenleden stemden voor deze motie van CU wat betekent dat de motie werd aangenomen. Alleen Forum voor Democratie en PVV stemden tegen de motie.
Ook de motie van CDA Noord-Holland over het aanstellen van onafhankelijke erfcoaches die boeren helpen met vraagstukken voor de toekomst kon op veel steun rekenen. Ook die motie werd aangenomen. 44 Statenleden stemden voor de motie. Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, PVV en Liberaal NH stemden tegen de motie van CDA.
Boeren niet laten vallen
Vorige week werd er door Gedeputeerde Staten (GS) al gezegd dat provincie Noord-Holland geen boeren laat vallen die stappen willen zetten in de landbouwtransitie. Gisteren onderstreepte PS die uitspraak door in te stemmen met de motie van D66 en GroenLinks die oproept om natuurinclusieve boeren en de boeren die in transitie zijn of daarvoor aantoonbaar stappen zetten, binnen de gebiedsgerichte aanpak perspectief te bieden. Ook wil PS dat er binnen de gebiedsprocessen een sociaal economische impactanalyse wordt uitgevoerd. Zo'n analyse moet voldoende zekerheid bieden voor het verdienvermogen, de bedrijfseconomische continuïteit en financierbaarheid van investeringen voor de blijvende agrarische ondernemers.
Industrie ook aan de slag
Naast meer steun voor de boeren vindt PS ook dat de industrie in Noord-Holland moet bijdragen aan het oplossen van de stikstofproblematiek. PS wil dat GS met het Rijk in gesprek gaat over hoe schiphol stikstof kan reduceren. Daarnaast willen ze dat de provincie met spoed over gaat tot het verder en vooruitstrevende aanpakken van grote stikstofuitstotende (industriële) bedrijven in Noord-Holland. Het gaat dan om de bedrijven Olam Cocoa BV, Cargili Cocoa & Chocolate, Tata Steel en Schiphol.
Bijdragen aan verdienmodellen
Tot slot wil PS dat GS een expermeeting organiseert met Noord-Hollandse supermarkten zoals Albert Heijn, Dekamarkt en inkooporganisaties zoals SuperUnie, om te verkennen hoe zij kunnen bijdragen aan betere verdienmodellen die nodig zijn om de landbouwtransitie te maken.