Noord-Holland wil boeren die stappen maken niet laten vallen
Zowel gedeputeerde Esther Rommel (VVD) en landbouwgedeputeerde Ilse Zaal (D66) hebben gisteren aangegeven dat ze boeren die willen blijven boeren in Noord-Holland en stappen willen maken niet te laten vallen. Het gaat dan om aantoonbare stappen waarin ze toewerken naar het sluiten van kringlopen of een extensievere bedrijfsvoering. Dat hebben ze ook gezegd tegen de boeren die gisteren naar het provinciehuis waren gekomen vanwege de vergadering waarin stikstof als aangevraagde actualiteit aan de orde kwam.
Tekst gaat verder onder tweet.
Richtinggevende doelen toetsen
Gedeputeerde Rommel gaf in haar spreektijk aan dat ze in Noord-Holland al drie jaar lang weten dat niet alles overal kan. Binnen de 24 gebiedsprocessen zijn ze dan ook al een aantal jaar bezig om te kijken hoe het wel kan. Ze geeft aan dat op dit moment de richtinggevende doelen naast de stikstofplannen van de provincie worden gelegd. Binnen de gebiedsprocessen zijn ze ook in gesprek met de havens en industrie om te kijken hoe zij kunnen reduceren.
Ammoniak uit zee is nog een puntje waar de provincie mee bezig is. Het Rijk is gevraagd om daar onderzoek naar te doen, maar de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland hebben ook besloten om daar zelf een onderzoek voor in te stellen.
Nog geen uitsluitsel PAS-melders
Tijdens de vergadering dringt Statenlid Michiel Klein van de ChristenUnie aan op legalisatie van PAS-melders. „We zijn hier al drie jaar mee bezig. Er wordt niet meer stikstof uitgestoten als we de PAS-melders legaliseren. We lossen wel het juridische probleem op.” Gedeputeerde Rommel zegt dat het Rijk voor die legalisatie aan de lat staat en dat de provincie daar geen uitsluitsel over kan geven. Ook het voorstel van Klein om zelf al te gaan handelen ziet ze niet zitten.
Gesprekken over innovaties
Gedeputeerde Zaal geeft aan met de sector in gesprek te willen over welke innovaties kansrijk zijn en waar de knelpunten liggen. „Ik hoop dat boeren voor die gesprekken aan tafel willen blijven zitten.”
KDW blijft nog leidend
CDA Noord-Holland vindt dat de provincie meer druk moet zetten op het Rijk om de Kritische Depositie Waarde (KDW) van tafel te krijgen. Daarop zegt Rommel dat ze dat wel heeft aangegeven bij de ministers maar dat de KDW nog steeds deel uitmaakt van de wetgeving. „De rechter gebruikt de KDW nog steeds als een leidend middel omdat er nog geen alternatief is. Wij als provincie kunnen de wet niet aanpassen.” Ze raadt het CDA aan om dit bij de landelijke partijen aan de orde te brengen.