Fotoserie: Leerlingen Yuverta Houten mogen stoeien met melkrobot in praktijklokaal
„De studenten vinden het fantastisch om met deze technieken te werken”, vertelt melkveedocent Marijn van Heun. Ze gebruiken het praktijklokaal nu ongeveer een jaar, maar door corona was de officiele opening op donderdag 30 juni.
Op dit moment krijgen alleen de melkveestudenten van Yuverta MBO lessen over melktechniek in het lokaal. „In het eerste jaar leren we ze de onderdelen herkennen. Alle onderdelen hebben een nummer. Het jaar daarna gaan we een stapje verder door ze te leren hoe de onderdelen werken.” Het is overigens niet de bedoeling om de studenten op te leiden als monteur. „Als de studenten op een boerderij aan het werk zijn en er is iets kapot, dan moeten ze de monteur kunnen vertellen welk onderdeel kapot is. Dat is ons doel.”
Uit elkaar halen
Tijdens de lessen mogen de studenten alle onderdelen uit elkaar halen en bekijken. „Ze krijgen daarin veel vrijheid om te prutsen. Op praktijkbedrijven kan dat namelijk niet altijd. Ik hoef in dit lokaal geen koeien te melken, dus als het wat langer duurt voordat we iets weer in elkaar hebben is dat niet erg. Als het écht niet meer lukt, kunnen we altijd de monteur bellen.”
In het praktijklokaal is voor elk wat wils. Eenvoudige melkstellen en de ‘luxer’ uitgevoerde modellen met meer knoppen. Van Heun: „Het gaat er hier niet om wat beter is. De studenten moeten gewoon de verschillende types en systemen kunnen voelen.” Op Yuverta maakten ze al langer gebruik van een proefopstelling voor de melkstal. Van Heun vindt de vernieuwingen een hele verbetering. „We hebben het praktijklokaal naar het jaar 2022 gebracht met de technieken die we nu allemaal al hebben. Zoals de melkrobot.”
Voor het praktijklokaal werkt Yuverta samen met Delaval. Lokale dealer Arie de Leeuw BV heeft alle apparatuur geleverd en geïnstalleerd. Delaval zelf wil het praktijklokaal ook gaan gebruiken voor het afnemen van examens bijvoorbeeld voor de KOM (Kwaliteitszorg Onderhoud Melkinstallaties).
Meer aanmeldingen
Algemeen directeur van Delaval, Geert-Jacob van Dijk, is blij met hoe de nieuwe melktechnieken onder de aandacht van studenten worden gebracht. „Er zijn heel veel nieuwe, innovatieve technieken in de melkveehouderijsector. Mooi dat we ze op deze manier jongeren kunnen enthousiasmeren voor techniek.” Opleidingsmanager Silvio Ebbers onderschrijft dat de studenten enthousiast worden van het nieuwe praktijklokaal. „We krijgen steeds meer aanmeldingen. Aan ons is nu de taak om deze nieuwe technieken in te bedden in het onderwijs.”