Bloembollenkweker Kees Buis: ‘Ik heb een geweldige week gehad’
Op dinsdag 7 juni (vier dagen na de Alpe d’HuZes) is Buis weer net zoals normaal aan het werk op zijn bloembollenbroeierij. „We zijn zaterdagavond teruggekomen en dan pak je heel snel je normale ritme weer op.” Maar wat hij de week ervoor heeft meegemaakt gaat hij niet snel vergeten.
Wat Buis vooral bijblijft is de saamhorigheid onder de mensen. „Ik heb ook een keer meegedaan aan de Elfstedentocht. Daar is ieder voor zich bezig. Je merkt hier aan iedereen dat ze er zijn met hetzelfde doel, namelijk kanker bestrijden. Je voelt je echt een grote familie en iedereen doet zijn best om elkaar te helpen.” Buis heeft dan ook veel bewondering voor alle vrijwilligers die hebben meegeholpen. „Die staan de hele dag deelnemers aan te moedigen. En de eerste keer dat je langs komt net zo enthousiast als de laatste keer dat je langs komt. Petje af voor die toppers!”
10.000 verbrande kilocalorieën
Het doel dat Buis voor zichzelf gesteld had heeft hij met vlag en wimpel gehaald. Hij heeft de berg maar liefst zes keer beklommen. Van half vijf in de ochtend tot vijf uur in de middag heeft Buis de benen uit zijn lijf gefietst. Gemiddeld was hij tussen 1 uur en 20 minuten en 1 uur en 30 minuten boven op de berg. „Als ik boven kwam ging ik weer als een speer naar beneden. Wel een beetje met beleid de bochten door natuurlijk. Met 20 minuten was ik weer beneden.” In totaal heeft Buis tijdens de Alpe d’HuZes 160 kilometer met 6.200 hoogtemeters gefietst. Dat was goed voor het verbranden van ruim 10.000 kilocalorieën.
Het was een flinke opgave, maar Buis vertelt dat hij goed verzorgd werd onderweg. „Overal kun je eten en drinken pakken. Koffie, thee, pannenkoeken en natuurlijk soep. Vooral die soep is goed omdat je dan je zouten weer kan aanvullen. Ook in de middag, toen het wat warmer werd, stonden er meer dan genoeg mensen die water aanreikten aan de deelnemers. In elke bocht voel je je gesteund.”
Indrukwekkende gesprekken
„Iedereen is bezig met hetzelfde doel, geld ophalen voor het KWF. Daar heb je ook veel gesprekken over met andere BIG Challengers.” En die gesprekken hebben indruk gemaakt op Buis, vertelt hij. „Ik heb gehoord hoe het is om 20 jaar lang ziekenhuis in en uit te gaan. Je staat normaal niet stil bij de impact van zo’n ziekte op het dagelijks leven. Of het verhaal van een familie waarin ieder lid te maken heeft gehad met kanker. Dat is verschrikkelijk. Het motiveert ook des te meer om je best te doen tijdens het fietsen.”
De tulpenbollenkweker zou nog wel een keer mee willen doen aan de Alpe d’HuZes met BIG Challenge. Concrete plannen voor wanneer heeft hij nog niet. Wel kan Buis het boeren en anderen uit de Agrofoodsector zeker aanraden om mee te doen aan de BIG Challenge. „Je voelt je echt één grote familie. Ik heb een geweldige week gehad dankzij alles wat BIG Challenge georganiseerd heeft.”
Agrio (uitgever van deze website) volgde dit jaar vier boeren die zich inzetten voor BIG Challenge en de Alpe d’Huez hebben bedwongen.
Vleeskuikenhouder Arjen Kocks uit Schoonebeek (DR) haalde tot nu toe 12.500 euro op voor het KWF. Het lukte hem om drie keer de Alpe d’Huez op te rennen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Veehouder Evert Liefting uit Nijkerk (GD) haalde tot nu toe 17.500 euro op voor het KWF. Het lukte hem om één keer de Alpe d’Huez op te wandelen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Melkveehouder Jos Litjens uit Geijsteren (LB) haalde tot nu toe 15.000 euro op voor het KWF. Het lukte hem om drie keer de Alpe d’Huez op te fietsen. Lees hoe hij de Alpe d’HuZes beleefd heeft via de link.
Over BIG-Challenge
Het doel van BIG Challenge is om veel geld bijeen te fietsen/rennen/lopen voor de strijd tegen kanker. Dat wordt gedaan op de berg Alpe d’Huez in de Franse Alpen. BIG Challenge doet elk jaar mee als groot team vanuit de agri- en foodsector aan de Alpe d’HuZes. Van 2009 tot en met 2020 hebben ruim 2.000 BIG Challenge-deelnemers zo'n 10,4 miljoen euro ingezameld voor Alpe d’HuZes/KWF. Daarmee is BIG Challenge uitgegroeid tot de op twee na belangrijkste fondsenwerver voor KWF Kankerbestrijding. Alpe d’HuZes en BIG Challenge hanteren een strikt anti-strijkstokbeleid: 100 procent van de giften gaat naar KWF. Het tweede doel is om de agrarische sector in een positief daglicht te zetten.
Dit jaar was de Alpe d’HuZes op donderdag 2 juni. De 214 deelnemers van BIG Challenge haalden maar tot en met de Alpe d’HuZes 1.659.172 euro op. Dat is 10 procent van het totaal opgehaalde bedrag van 16.255.499 euro. Het seizoen van Alpe d’HuZes loopt nog door. Tot 1 oktober kunnen mensen nog doneren voor de editie van dit jaar.