NAJK verbijsterd dat bedrijfsopvolgingsregelingen overbodig zouden zijn
Het Centraal Planbureau (CPB) bracht op 25 mei de ‘Evaluatie van de fiscale regelingen gericht op bedrijfsoverdracht’ uit. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is volgens bestuurder Eke Folkerts nog aan het bijkomen van de conclusie van de evaluatie. De conclusie luidde namelijk dat de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) doeltreffend is, maar bij driekwart van de bedrijfsovernames onnodig zou zijn voor de continuïteit van de bedrijven.
Geen financiële ruimte
‘In de evaluatie wordt gesteld dat er voldoende liquiditeit is om de belastingclaim te betalen’, aldus het NAJK. ‘Hierbij wordt volledig voorbijgegaan aan de financiële structuur bij agrarische bedrijven.’ Het CPB heeft op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het Ministerie van Financiën de evaluatie uitgevoerd. Eén keer per vijf jaar worden fiscale regelingen op doelmatigheid en doeltreffendheid geëvalueerd. Nu waren de BOR en de doorschuifregeling (DSR) aan de beurt.
Bedrijfsopvolgingsregeling
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR), ook wel de bedrijfsopvolgingsfaciliteit (BOF) genaamd, is een gedeeltelijke vrijstelling bij de vererving van ondernemingsvermogen. Er geldt een vrijstelling van 100 procent tot een ondernemingsvermogen van 1.134.403 euro (2022). Eventueel buitenvennootschappelijk vermogen (zoals bijvoorbeeld bedrijfspanden) telt ook mee. Boven deze waarde geldt een vrijstelling van 83 procent.
Doorschuifregeling
In de DSR verschuift de belastingclaim van de oude eigenaar - bijvoorbeeld bij bedrijfsopvolging - naar de opvolger, zodat er sprake is van uitstel, maar niet van afstel. Daardoor hoeft de oude eigenaar geen belasting te betalen over de zogeheten stakingswinst bij bedrijfsoverdracht.
Landbouwsector anders
De regelingen zijn voor familiebedrijven in verschillende sectoren inzetbaar. ‘De agrarische sector verschilt op essentiële punten met andere sectoren doordat de waarde in de bedrijven relatief hoog is in verhouding tot de liquiditeit’, licht het NAJK toe. ‘Oftewel de bedrijven zijn veel geld waard, maar het geld staat niet op de bankrekening. Er is dus geen ruimte voor een grote belastingclaim bij bedrijfsoverdracht.’
Verruiming nodig
Het NAJK pleit ervoor om de BOR juist te verruimen in plaats van te versoberen. ‘Door bijvoorbeeld de bezits- en voortzettingseis te verruimen, wordt de regeling doelmatiger en komt het meer in lijn met de andere Europese landen. Daarnaast helpt het de nieuwe generatie boeren om mee te gaan met de transitie waar de maatschappij en het kabinet om vragen. In het coalitieakkoord heeft de regering toegezegd de continuïteit van familiebedrijven te willen borgen en opvolging eenvoudiger te maken. Verruiming van de BOR past bij die toezegging, versobering absoluut niet.’ Het NAJK roept het kabinet dan ook op zich aan zijn woord te houden.
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: Ellen Meinen