Leidse kaas in de spotlight tijdens ‘Boter, kaas en Leiden’
De BoerenLeidse kaas is een magere kaas die ook bij hogere temperaturen goed houdbaar was. In de 17e eeuw ging de kaas veel mee op VOC-schepen vanwege deze eigenschap. De kaas was en is sinds die tijd te herkennen aan de sleutel die gedrukt is in de rode kost. Sinds 1997 is de BoerenLeidse-met-Sleutels een Europees beschermd streekproduct. Als een van de weinige Nederlandse streekproducten kreeg deze eeuwenoude kaas de Europese Beschermde OorsprongsBenaming (B.O.B.).
Selecte groep
Nog een selecte groep van 8 boeren maakt deze BoerenLeidse kaas met Sleutels. woensdag 1 juni vertellen de boeren meer over het ambacht om de kaas te maken. Ook kunnen bezoekers meedoen aan de mini-workshop boter maken en kan men zijn of haar kennis testen over koeien en de Leidse zuivel. Natuurijk is het ook mogelijk om kaas te proeven van de boeren.
Gratis toegang
'Boter, kaas en Leiden' is een gratis activiteit in het programma Kennis door de Wijken, georganiseerd door de Vereniging BoerenLeidse Kaasmakers. Van 12:00 tot 15:00 uur kan men gratis naar het evenement over de BoerenLeidse kaas. Om ook de collectie van Museum De Lakenhal te bekijken, is wél een ticket nodig.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Vereniging BoerenLeidse Kaasmakers