VIN-inslag (land)bouwvoertuigen door RDW kan op drie manieren
RDW meldt dat het voortvarend gaat met de registratie van (land)bouwvoortuigen. ‘Op 1 januari 2022 stonden er nog 117.000 aanvragen in behandeling, dat zijn er nu nog ongeveer 25.000. Het gaat dan bijvoorbeeld om aanvragen waarvoor aanvullende voertuiginformatie nodig is.’
Indentiteitsonderzoek
Mocht er een VIN-nummer in het voertuig moeten worden ingeslagen, dan ontvangt de eigenaar als eerste een brief van de RDW daarover. Dan kan er een afspraak worden gemaakt voor een identiteitsonderzoek via www.rdw.nl onder ‘Aanvraag identiteitsonderzoek en inslag VIN voor (land)bouwvoertuigen'. Vervolgens neemt de RDW telefonisch contact op met de aanvrager om onder meer de locatie af te stemmen.
Drie mogelijkheden
Voor een VIN-inslag zijn er qua locatie drie mogelijkheden. Dat kan bij een RDW-keuringsstation, bij de aanvrager aan huis of op een centraal gelegen locatie op maximaal 20 à 25 km afstand van het woonadres van de aanvrager. Bijvoorbeeld bij een landbouwmechanisatiebedrijf. ‘Het voordeel van een VIN-inslag aan huis is natuurlijk dat de aanvrager nergens heen hoeft te rijden met het voertuig. Wel worden er voorrijkosten bereken’, aldus de RDW.
Logische routes
Voor inslag aan huis maakt de RDW logische routes, zodat op één dag zoveel mogelijk adressen kunnen worden bezocht. Het betekent dat niet de oudste aanvraag het eerst aan de beurt is. Is het geen probleem om met het voertuig te rijden, dan kan de aanvrager bij de aanvraag voor het identiteitsonderzoek en inslag VIN kiezen voor een RDW-keuringsstation of een centraal gelegen locatie op maximaal 20 à 25 km afstand. Deze laatste optie is alleen beschikbaar als er voldoende aanvragers in die regio zijn om een dag(gedeelte) te vullen.
Tijdje wachten
Het kan voorkomen dat een aanvrager wat langer moet wachten op de inslag van een VIN bij een (land)bouwvoertuig. Dat kan volgens de RWD doordat het adres - nog - niet op een logische route ligt, of dat er nog niet voldoende aanvragers in de regio zijn. Daarnaast zijn de wachttijden ook langer door het hoge aanbod aan voertuigen. De langere wachttijd is geen reden tot zorg. Nog steeds verwacht de RDW alle aanvragen voor 1 juli 2022 te kunnen behandelen.
Duizenden diefstallen
Na registratie moet de benodigde kentekenplaat goed vast worden gezet aan de achterkant. Jaarlijks worden namelijk duizenden platen gestolen, aldus RDW. ‘Is de registratie afgerond en heeft de aanvrager het kentekenbewijs ontvangen, Dan moet hij niet vergeten om het voertuig te verzekeren op kenteken. Een bedrijfsverzekering voldoet niet meer.’