Gemeente Montfoort eist 25.000 euro van melkveebedrijf na gedoe om tussendeur
De forse dwangsom is door de gemeente opgelegd omdat Schalkwijk niet op tijd een deur heeft dichtgemaakt in zijn dubbele woning aan de Blokland. Hij mocht van de gemeente in 2010 een woning maken voor de rustende boer en een voor zijn bedrijfsopvolger. Dat is zijn dochter die inmiddels het bedrijf heeft overgenomen. Met de gemeente ontstond gedoe over een deur tussen de dubbele woning. Die moest dicht. Schalkwijk had de deur nodig om in zijn kantoortje te kunnen komen op de eerste verdieping van de woning van zijn dochter.
Toezichthouders
Het gedoe over de toegangsdeur kwam niet uit de lucht vallen. Buurman Henk Ronner, die intussen verhuisd zou zijn, had erover aan de bel getrokken bij het gemeentebestuur. Toezichthouders kwamen poolshoogte nemen en constateerden dat de verleende vergunning niet was nageleefd. Schalkwijk kreeg een dwangsom aan zijn broek van 5.000 euro per maand met een maximum van 25.000 euro. In 2018 en 2019 waren er een paar controles. Volgens de gemeente is Schalkwijk vijf keer erop betrapt dat de deur nog steeds niet was dichtgemaakt. Daarom moet hij 25.000 euro aftikken.
Door alle stress zou de melkveehouder een hersenbloeding hebben gehad. „De artsen zeggen dat er geen causaal verband is, maar wij zeggen dat het door stress is gekomen", zei zijn juridisch adviseur A. Plateijn. Daar had de gemeente rekening mee moeten houden, vindt hij. „Er zijn ook aanslagen gepleegd. Twee schietincidenten hebben er plaatsgevonden", zei Plateijn. In de stalwand zaten allemaal kogelgaten, heeft Schalkwijk eerder gezegd. Wie ervoor verantwoordelijk is werd nooit duidelijk.
Trap buitenom
Schalkwijk zegt overigens dat hij aan de opgelegde dwangsom wilde voldoen, maar dat dit door omstandigheden onmogelijk was. De intentie was er. Het was geen onwil, zei hij. Zo zat hij te wachten op een vergunning voor een trap buitenom waarmee hij zijn kantoortje kon bereiken. De deur kon pas dicht als de vergunning voor de trap er was. Daarvoor was de melkveehouder afhankelijk van de gemeente. Volgens de gemeente heeft Schalkwijk tijd genoeg gehad. Uitspraak volgt.
Tekst: Adri Klinkenberg
Beeld: Susan Rexwinkel