Staghouwer vraagt Brussel om vertrouwen in Nederlandse aanpak
Het is het antwoord op een brief van 48 kantjes van de Europese Commissie, waarin die vragen stelt over het Nederlandse Nationaal Strategisch Plan (NSP) - het programma waarmee Nederland wil voldoen aan de voorwaarden die de Europese Unie stelt voor het toekennen van het GLB-budget. Nederland heeft dat plan eind vorig jaar ter goedkeuring ingediend, en ontving begin deze maand de genoemde brief. De Europese Commissie wil daarin tot detail weten wat Nederland precies gaat doen en wat de effecten van dat beleid zullen zijn.
Zoals gezegd, dat gaat de minister te ver. Hij begrijpt de behoefte aan meer toelichting, en zegt daar ook aan te willen voldoen, maar hij vindt dat de Commissie bij haar vragen te ver in detail treedt. Hij wijst erop dat het Brussel veel tijd heeft gekost om het GLB vast te stellen, en dat lidstaten daarna in korte tijd hun NSP moesten indienen. Daarnaast wijst hij op twee belangrijke uitgangspunten van de Europese Unie; het vertrouwen in elkaar en het principe van subsidiariteit - het neerleggen van besluitvorming op het laagst mogelijke bestuurlijke niveau. En dat is vaak niet de Europese Commissie.
Staghouwer dringt er bij de Europese Commissie op aan om het NSP zo snel mogelijk goed te keuren. Dat is nodig voor boeren, zegt hij, zodat die tijdig weten waar ze aan toe zijn. En dat is weer gunstig voor de deelnamebereidheid aan het GLB. Daarnaast zorgt een tijdige goedkeuring ervoor dat de uitvoering van het NSP, dat op 1 januari 2023 aanvangt, tijdig geregeld kan worden.