Meerderheid tekent zich af voor afschaffing geborgde zetels waterschappen
Met de steun van de 17 zetels van de PVV komt een meerderheid voor het voorstel dichtbij. D66 heeft 24 zetels in de Kamer, en het linkse blok van GroenLinks, PvdA, SP en PvdD samen 32 stemmen.
„Veel boeren willen van de geborgde zetels af omdat die worden benoemd door LTO", beweerde Madlener, die zei de afgelopen dagen tientallen boeren te hebben gesproken. "En die willen allemaal geen geborgde zetels meer."
Het kwam hem op felle kritiek van Caroline van der Plas (BBB) te staan. "U zegt met zoveel boeren te hebben gesproken", zei ze, „maar u heeft geen idee wat er leeft onder de boeren in Nederland."
Madlener maakte zijn beweringen tijdens een Kamerdebat over een initiatief-wetsvoorstel van Tjeerd de Groot (D66) en Laura Bromet (GroenLinks), dat de geborgde zetels wil afschaffen. Volgens hen is het systeem van geborgde zetels niet democratisch. Madlener gaf hen gelijk. „Geborgde zetels passen niet in onze democratie", stelde hij. „Voor de PVV voelt dit Noord-Koreaans aan."
Maarten Goudzwaard (JA21) vond dat van een te beperkte definitie van democratie getuigen. Hij haalde daarbij de Raad van State aan, die dat over het wetsvoorstel had geoordeeld. „Democratie moet meer zijn dan de helft plus één", stelde hij, „het moet ook de belangen van minderheden beschermen."
Efficiënt en effectief
Voorstanders van de geborgde zetels hielden de Kamer voor dat de waterschappen efficiënt en effectief werkten, dat ze door hun strikt omschreven taakstelling een ander soort bestuursorgaan zijn dan gemeentes en provincies, en dat internationale instellingen als de OESO, en dat geborgde zetels kennis en ervaring in het bestuur brengen.
Maar het leek de tegenstanders niet te overtuigen. „Die kennis en ervaring zit in de organisatie van het waterschap", zei Joost Sneller, die namens D66 het woord voerde. „Daar zijn de geborgde zetels niet voor nodig."
Als boeren of het bedrijfsleven vertegenwoordigd willen zijn, stelde hij, kunnen ze ook aansluiten bij een politieke partij, of zelf een politieke partij vormen. Op een vraag van Chris Stoffer hoeveel boeren dan nu op niet-geborgde zetels in de waterschapsbesturen zaten, moest hij het antwoord echter schuldig blijven.
Ook de BBB toonde zich een voorstander van behoud van de geborgde zetels. „Nederland heeft een kapitale fout gemaakt toen het de productschappen heeft afgeschaft", stelde Van der Plas in haar bijdrage. „Laten we nu niet nog eens zo'n grote fout maken."
De Groot en Bromet luisterden vooral naar de vragen van de Kamer. Als indieners van het wetsvoorstel komen zij in een volgende sessie aan het woord om de vragen te beantwoorden. Die bijeenkomst zal worden ingepland na 8 mei; de komende twee weken heeft de Tweede Kamer reces.