Geruimde pluimveehouder Theo Bos: ‘We moeten nu vol inzetten op inenten’
De Barneveldse pluimveehouder Theo Bos trof afgelopen weekend hetzelfde lot als negentien jaar geleden: ruiming vanwege vogelgriep. „Ik ben toen preventief geruimd, omdat het bedrijf van mijn buurman werd getroffen. Hij zit 700 meter verderop. Nu moest híj preventief geruimd worden.”
Herstart in de herfst
„Ik had toen nog koeien”, vervolgt Bos, terugkijkend naar twee decennia geleden, „maar sta nu helemaal stil. Ik ben in 2010 namelijk met de koeien gestopt. Ik kan nu niks en doe wat vervelende klusjes. Vandaag heb ik een BTW-dagje. De NVWA is nu weg, dus ik kan volgende week de twee niet-besmette stallen gaan schoonmaken. De week daarop doe ik de besmette stal. Ik hoop in de herfst weer te kunnen beginnen.” Bos, ook fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad in Barnveld, heeft ruimte voor 65.000 kippen. Dat aantal moest nu ook geruimd worden. Daarvan waren er 34.000 besmet.
Twintig jaar niks gebeurd
Volgens Bos is het nu helemaal duidelijk hoe de vogelgriep moet worden besteden, gezien het huidige aantal uitbraken. De tijd van pappen en nathouden is voorbij. „We weten wat moeten doen, namelijk volop inzetten op enten. Ik heb het nu in twintig jaar twee keer meegemaakt en er is al die tijd niets aan gedaan. We zijn niks opgeschoten, want we zitten weer met uitbraken op de Veluwe en een ophokplicht in Nederland.”
Brussel reageert spastisch
Toch ziet Bos het tij wel geleidelijk keren, met andere landen in Europa voorop. „Gelukkig denken grote landen als Frankrijk er inmiddels anders over. En daar zijn we als Nederland als klein land wel van afhankelijk voor de export.” Als die belemmering wegvalt is er ook wat dat betreft geen bezwaar meer tegen inenten, aldus Bos. Nu de politiek nog en dan met name de Europese. „Brussel doet heel spastisch over het inenten tegen vogelgriep. Net of er door dit vaccin iets in het ei of in de kip komt wat er niet in hoort te zitten. Terwijl daar met andere vaccins niet moeilijk over wordt gedaan.” Dat is volgens Bos niet meer uit te leggen.
Grote broek aan
Bos toont zich strijdbaar, gaat niet bij de pakken zitten en doet heel bewust zijn verhaal naar de media. „Mijn collega’s willen vaak niet met de pers praten. Misschien nog wel met Pluimveeweb, maar zeker niet als er camera’s op ze worden gericht. Misschien trek ik een te grote broek aan, maar ik vind dat we dat juist wel moeten doen. Onbekend maakt onbemind. We zitten als boeren toch al in de hoek waar de klappen vallen, maar we moeten niet lijdzaam toezien dat we in die hoek worden gedwongen.”
Tekst: Erik Kruisselbrink
Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.
Beeld: VVD Barneveld