HHNK controleert uitrijden mest, opslag en gebruik gewasbescherming
Boeren en loonwerkers moeten bij het uitrijden van dierlijke mest rekening houden met een mestvrije zone. De breedte van de mestvrije zone op grasland en braakliggend land langs watervoerende sloten is minimaal 50 cm. Op bouwland is dit afhankelijk van het geteelde gewas. Bij bijvoorbeeld wintertarwe is de mestvrije zone ook minimaal 50 cm breed. Boeren moeten daarnaast voorkomen dat mest in de sloot terecht komt. Op deze manier voldoen boeren aan de zorgplicht.
Korting op betalingsrechten
De toezichthouders van HHNK controleren op het uitrijden van mest. Een overtreding van de mestvrije zone is ook een niet-naleving van een randvoorwaarde in het kader van Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Dit wordt de zogenoemde Cross Compliance genoemd. Het waterschap is verplicht om een overtreding te melden aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO kan vervolgens een korting op de betalingsrechten opleggen.
Gewasbescherming
Ook tijdens het bespuiten van gewas met gewasbeschermingsmiddelen moeten boeren en loonwerkers voldoen aan de milieuregels. Het gaat hierbij om regels met betrekking tot driftreductie, teeltvrije zones, het gebruik van goedgekeurde spuitapparatuur en een geldig bewijs van vakbekwaamheid (spuitlicentie).
Voorkom afspoeling uit opslag
Toezichthouders van het HHNK controleren boeren ook op de opslag van voer, champost, plantresten, materiaal van substraatteelt zoals steenwol, turfvezel en gebruikte potgrond of netten uit de tulpenteelt. Deze materialen kunnen uitlogen of perssappen/percolaat veroorzaken die af kunnen spoelen naar het oppervlaktewater en voor verontreiniging zorgen.
Opslag van agrarische bedrijfsstoffen op onverharde bodem moeten op minimaal 5 meter afstand vanaf de de insteek van het oppervlaktewater liggen. Een boer kan er ook voor kiezen om ervoor te zorgen dat hemelwater niet in contact kan komen met de opgeslagen stoffen.
Bewustwording
'Voorafgaand aan een themacontrole op bijvoorbeeld mest uitrijden of controle op teeltvrije zone, informeren we de doelgroep dat we controles gaan houden', meldt HHNK in een toelichting op de aankomende surveillances. 'Hiermee zetten we in op bewustwording om rekening te houden met de regelgeving, dat er op toegezien gaat worden en dat ondernemers een bezoek van een toezichthouder kunnen verwachten. Omdat we dit jaar bij de surveillance op meer dan één aandachtgebied toezien, zal de surveillance tot in de herfst plaatsvinden.'
Vanuit Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier zijn er 10 toezichthouders actief in het gebied vanaf Texel tot aan het Noordzeekanaal / Amsterdam-Noord, maar er wordt ook samen met collega's van andere toezichthoudende diensten gesurveilleerd.
Bekijk hieronder foto's van situaties waar het niet helemaal goed gegaan is.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Ellen Meinen, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier