Het beste gras oogst je zelf

Ruw as
Probeer uiteraard weer schoon te beginnen. Molshopen en slootvuil horen niet in de kuil. Een standaard RAS in de kuil is 70-80. Dat zijn de mineralen die in het gras horen. Alles wat meer is, is grond. Een koe kan maximaal 500 gram grond per dag verdragen. 14 kg ds kuil met 135 RAS is dus al meer dan de toegestane 500 gram. Daarnaast werkt grond ook negatief op de conservering en geeft het risico op boterzuur sporen in het gras.
Stoppel
Ruw as voorkomen kan ook met behulp van de maaihoogte. Een stoppel dient nog minimaal 6 cm te zijn (tetraploide rassen zelfs 7 cm). Iedere cm te kort maaien geeft 4 dagen hergroei vertraging voor de volgende snede. Wat uiteindelijk 500 kg ds opbrengstverlies betekent.
Maairegime
Om ook in de zomer een graskuil te maken van tenminste 900 VEM, moeten we nadrukkelijker kijken naar de leeftijd van het grasplantje. Vooral in de zomermaanden “verhout” het gras snel. Dit gaat ten koste van de voederwaarde. Zeker als het gras niet snel groeit wordt vaak te lang gewacht met maaien, maar het grasplantje wordt physiologisch wel ouder dus de verhouting gaat door. Hierom adviseren we vooral tussen 1 juni en 1 augustus iedere 4 weken te maaien.
In een onderzoek van Groeikracht BV heeft men aangetoond dat het 4 weeks maairegime per jaar exact dezelfde opbrengst geeft als een 6 weeks regime. Maar dan wel gemiddeld 60 VEM en 30 gram Ruw Eiwit/kgds meer.
Het juiste droge stof gehalte
Wanneer we het stikstof en daarmee het Ruw Eiwit optimaal willen benutten is met name de bestendigheid van het gras van belang. Hoe hoger de WDVE/FEB verhouding hoe hoger de benutting. De bestendigheid neemt toe naarmate het droge stof percentage in de plant toeneemt.
De behoefte van de koe is een WDVE van 90 gram/kgds, dit bereik je pas bij 70% ds terwijl gras met 25% ds slechts 60 WDVE heeft en dus aangevuld moet worden met eiwitrijk krachtvoer. Aan de andere kant weten we ook dat droge kuilen veel risico op broei geven. Dit heeft te maken met de luchtintreding. Hoe fijner het gras hoe beter het gras vast te rijden is en dus hoe droger het gras kan zijn.
Maak daarom een bladrijke voorjaarskuil droger dan het grove zomergras wat in de bloei gestaan heeft: Bladrijk gras >45% ds.
Stengelig gras met veel bloeiwijze <40% ds. Dat wil zeggen dat je tot 1 juni mag schudden, maar in de zomer zo weinig mogelijk schudt. Na 1 augustus is het gras bladrijk en kan je dus weer volop schudden. Na 1 oktober droogt het gewas niet meer en geeft schudden alleen maar verontreiniging. Na 1 oktober winddroog maaien en direct met een hele korte veldperiode naar binnen met ruime toevoeging van Ecosyl voor het meest smakelijke product.
Succes met het komende grasseizoen.