VVD Noord-Holland wil opheldering over uitbreiding stikstofgevoelige gebieden
„We hebben in Noord-Holland een plicht om onze natuurgebieden te beschermen”, zegt De Wit. „Daar hebben we afspraken over gemaakt. Maar het mag dan niet zo zijn dat alles wat we extra doen tot problemen voor omliggende bedrijven leidt.”
Wie heeft besloten?
In het Natura 2000-gebied Eilandspolder is veenmosrietland een van de natuurdoelen. Toen het natuurgebied werd afgebakend, is vastgesteld dat dit om 0,2 hectare gaat. Inmiddels ligt er een veelvoud aan hectares in het gebied. De VVD wil weten wie heeft besloten dat er meer veenmosrietland aangelegd moest worden, en of dat mogelijk effecten heeft op andere natuurgebieden.
Dat is volgens De Wit niet alleen belangrijk voor de situatie in de Eilandspolder: „Met het kabinet maakt de provincie afspraken om de natuurkwaliteit te verbeteren. Wat de VVD betreft staan de oorspronkelijke natuurdoelen daarin centraal. Als we van boeren een grotere bijdrage verwachten in het verbeteren van de natuur, moeten we wel kunnen uitleggen waarom we dat doen en wanneer het goed genoeg is per gebied. Als het in gebied A beter gaat dan beoogd, kan in gebied B wellicht juist het doel worden bijgesteld.”
Bevriezen van stikstofgevoelige natuurareaal
Eerder schreef Robert Ellenkamp (hoofdredacteur van Agrio, uitgever van deze website) een artikel over de Eilandspolder. Het gaat namelijk goed met de kwaliteit en ontwikkeling van veenmosrietland in het gebied. Melkveehouder uit het gebied, Jack Rijlaarsdam, pleit voor bevriezing van het stikstofgevoelige natuurareaal.