Eerste Opperdoezer Ronde van 2022 geoogst
Rosan Bos runt samen met haar ouders een akkerbouwbedrijf in Opperdoes waar ze naast de Opperdoezer ook andere aardappelen, pompoenen en tarwe telen. Een deel van die producten verkoopt de familie in hun eigen boerderijwinkel. In totaal teelt de familie zo'n 6 hectare Opperdoezer. Het grootste deel daarvan groeit in de volle grond. Slecht een enkele honderd meter in de kas is gereserveerd voor de Opperdoezer. „Door in de kas te telen kunnen we nu al een kleine hoeveelheid Opperdoezer aanbieden. De prijs van de aardappel is nu nog hoog en wordt vooral verkocht aan horeca en soms aan klanten van onze boerderijwinkel.”
Dunne schil
Bos vertelt dat de aardappel bekend staat om zijn dunne schil en onderscheidende smaak. „De aardappel is door zijn dunne schil zeer geschikt om te bakken in de schil wat hem ook populair maakt in de horeca.” Die dunne schil maakt het oogsten van de aardappel echter ook moeilijker. Het grootste deel van de aardappelen oogst de familie Bos met de hand om de schil niet te beschadigen.
Naar verwachting kan Bos de rest van de maand nog Opperdoezers oogsten uit de kas. Oogsten doet ze met kleine beetjes tegelijk. „Door elke dag te oogsten kunnen we een zo vers mogeijk product afleveren waar de kwaliteit goed van is.”
Beschermde benaming
De Noord-Hollandse aardappel Opperdoezer is de enige met een ‘Beschermde Oorsprongs Benaming’ die wordt toegekend aan bijzondere, streekgebonden producten. De aardappel mag alleen geteeld worden op circa 100 hectare rondom het dorp Opperdoes.