Voorbereidingen Maisland

Als u besluit eerst te maaien dan neemt u een serieus weer risico. De ervaring leert dat u beter kunt kiezen voor een optimale voorbereiding van een goede maisteelt als dat u ‘twee ruggen uit het varken’ wil halen. Maar… als de weersomstandigheden mee zitten kan het soms goed gaan. De keus is aan u.
Kiest u niet voor een snee maaien dan is het belangrijk dat u op tijd de zode uitschakelt, dan kan de vertering vast beginnen. Als u dood mag spuiten heeft dat wel de voorkeur omdat je dan het schoonste begin hebt van de maisteelt. Mag u geen Roundup toepassen dan is ploegen de ‘schoonste’ optie. Met spitten blijft een deel van de graspollen boven en groeit door.
Besluit u wel eerst een snee te maaien dan is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat een zode die net begint met verteren ook stikstof verbruikt. Dit kan in strijd komen met de startende maisplant. Dus geef in dat geval iets extra stikstof mee in de rij.
Op bestaand bouwland kan in ieder geval de mest er vast op (voor zover dat nog niet is gebeurd). Als er een groenbemester staat kan die nu ook vast doodgespoten worden. Wacht met de verdere grondwerkzaamheden omdat u anders de kans loopt dat u het zaaibed niet voldoende fijn kunt krijgen door eventuele uitdroging de komende weken.
De hoeveelheid organische mest hangt uiteraard af van de hoeveelheid mest wat u (nog) hebt zitten. Wel kunnen we zeggen dat bij een hoeveelheid Drijfmest van 50-55 m3 per ha de Fosfaat en Kali goed gedekt zijn. Alleen moet er dan nog Stikstof bij (ongeveer 70 kg zuiver). Op nieuw land kunt u het met minder organische mest doen omdat er dan rekening gehouden kan worden met nalevering uit de oude zode.
De handel in maiszaad is bijna gedaan. Voor de late beslissers zijn er nog voldoende mogelijkheden beschikbaar. Heeft u nog geen keus gemaakt? Informeer bij uw loonwerker of bij ons voor de mogelijkheden.
Wilt u een op maat bemestingsadvies voor de mais, of over de beschikbaarheid van maisrassen? Bel dan gerust met één van onze teelt adviseurs.