Minister publiceert lijst van grootste stikstofuitstoters, veehouderijen anoniem opgenomen
UPDATE 6 april 9:56
Lees hieronder het bericht van voor de melding van het RIVM:
In de lijst, een top honderd met ammoniakuitstoters, staat wel een plaatsnaam (gemeente). Er staat in de lijst niet op welk natuurgebied de depositie neerkomt, wel hoeveel er wordt uitgestoten in een jaar door het bedrijf. Het gaat om het jaar 2019, waarbij een bedrijf in het bezit moet zijn van een natuurvergunning. De gegevens komen uit de Emissieregistratie (www.emissieregistratie.nl), meldt Van der Wal.
Van der Wal in de brief aan de Tweede Kamer: 'In de Emissieregistratie zijn – in verband met de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) – geen namen opgenomen van agrarische bedrijven. Omdat de bedrijfscode die in plaats van de bedrijfsnaam gebruikt wordt bij meerdere organisaties bekend is, is die ook niet ontsloten. In die kolom is aangegeven dat het een veehouderij betreft. Voor de veehouderijen betreft het alleen de stalemissies.'
Niet bekend welk natuurgebied
Het gaat niet om lijsten met piekbelasters op beschermde Natura 2000-gebieden. Bij een piekbelaster gaat het om wie de meeste depositie in een natuurgebied veroorzaakt. En dat is meestal een bedrijf dat dicht bij dat natuurgebied ligt, dat hoeven deze bedrijven niet per se te zijn.
'Er wordt op dit moment gewerkt aan het op orde krijgen van informatie met betrekking tot depositie op specifieke Natura 2000-gebieden', schrijft Van der Wal in haar antwoorden. 'Daarvoor wordt een methode gehanteerd die leidt tot het inzicht in de totale depositie en de ontwikkeling daarvan per stikstofgevoelig Natura 2000-gebied. Per gebied kan vervolgens worden nagegaan wat de opgave is ten aanzien van depositiereductie en kan een koppeling gemaakt worden met de instandhoudingsdoelstellingen van de Natura 2000-gebieden.'
Vierde plek
In de lijsten (twee keer een top-100) is onderscheid gemaakt tussen ammoniak en stikstofoxiden-bronnen (NOx, als NO2). In de ammoniaklijst staan veel veehouderijen, in de top drie staan echter alleen industriebedrijven. Rockwool in Roermond staat op de eerste plaats (259106,00 kg), gevolgd door kunstmestfabriek Yara in Sluiskil (Zeeland) en Chemelot in Sittard-Geleen. Daarna volgt de eerste veehouderij in Venray (LB) met een emissie van 100856,15 kg. In de top tien staan ook veehouderijen uit de gemeenten Leudal, Boxmeer en Noordoostpolder. Er staan ook bedrijven op beide lijsten, zoals Yara en Chemelot. Op de lijst met stikstofoxiden staan alleen industriebedrijven.
Cosun
De twee fabrieken van Cosun Beet Company staan op de lijst van ammoniakbronnen, op de plekken 17 en 25. Deze twee fabrieken zijn volgens het concern zelf eigenlijk een vreemde eend in de bijt als het gaat om de uitstoot. Beide fabrieken, in Hoogkerk (GR) en Dinteloord (NB), verwerken samen de bieten van ruim 80.000 hectare. Cosun staat op de lijsten voor de uitstoot van gemiddeld 40 ton stikstof per fabriek. „Gedeeld door het aantal hectares per fabriek, 40.000 hectare, is dat dus 1 kg per hectare”, legt Bram Fetter van Cosun Beet Company uit.
Omgerekend naar de suikerbiet zelf wordt het verhaal net zo mager, vindt hij. „Een biet heeft behoefte aan 220 kg stikstof per hectare. Volgens de lijst van minister Van der Wal is er echter een uitstoot van 1 kg per hectare”, aldus Fetter. „Er gaat dus maar heel weinig stikstof door onze schoorsteen, deze komt van een natuurlijke bron en is bovendien circulair. Daarmee is het plaatje bij ons heel anders dan bij de andere industrieën op de lijst.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rijksoverheid