Boeren in Utrecht kunnen met subsidie verdienvermogen verbeteren

'Met de subsidieregeling 'Samenwerking voor duurzame waardeketens' wil de provincie Utrecht nieuwe verdienmodellen voor agrariërs vinden en ervoor zorgen dat de keten van boer tot consument korter en duurzamer wordt', schrijft Utrecht in een persbericht.
Nieuwe ideeën
Utrecht hoopt dat boeren die een goede boterham blijven verdienen, ook makkelijker kunnen verduurzamen. Gedeputeerde Mirjam Sterk (Landbouw): „Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer boeren bezig zijn met duurzaamheid en dat er in Utrecht tal van initiatieven zijn om het voedsel sneller van de boer naar de consument te krijgen. Als provincie vinden wij het belangrijk dat de landbouwsector zich hiervoor inspant. Maar wij realiseren ons uiteraard ook dat daar financiële middelen voor nodig zijn. Met deze subsidie komen wij hier graag in tegemoet en stimuleren we de ontwikkeling van nieuwe ideeën.”
De regeling is voor iedereen die zich bezighoudt met de keten van landbouwproducten. Van voedsel tot bouwmateriaal en van diervoer tot het gebruik van reststromen. 'Kansen en oplossingen voor duurzame landbouw kunnen zich immers in de hele keten (van producent, verwerker en afnemer) voordoen. In het samenwerkingsverband moet tenminste één landbouwbedrijf zitten en kan daarnaast bestaan uit ketenpartners, zoals agrarische ondernemers, logistieke en (voedsel)verwerkende partijen en groothandels. Maar ook afnemende partijen zoals gemeenten, retail, horeca en zorginstellingen kunnen deel uitmaken van de samenwerking', schrijft het provinciebestuur.
De aanvraag moet een projectvoorstel zijn dat gaat over het oprichten van een nieuw samenwerkingsverband tussen partijen die gezamenlijk een plan willen opstellen. Ook kan het gaan om de uitvoering van een innovatief project door een al bestaand samenwerkingsverband. De omvang van de subsidie is minimaal 50.000 en maximaal 300.000 euro. Het subsidiepercentage ligt tussen de 40 procent en 100 procent van de kosten van het plan, afhankelijk van het soort kosten.
Digitale bijeenkomst

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Bram Teeuwsen
Bron: Provincie Utrecht