Gedeputeerde Sterk kan verder met gebiedsgerichte stikstofaanpak in Utrecht

1 juli 2023. Dat is de harde deadline die 'Den Haag' stelt aan de provincies. Voor die datum moet de Utrechtse Landbouwgedeputeerde Mirjam Sterk (CDA) voor tien Natura 2000-gebieden een gebiedsplan indienen. Daarom zijn er momenteel gebiedstafels opgericht waar verschillende partijen praten over het terugdringen van de stikstofuitstoot. Om zo de vergunningverlening voor bedrijven en de bouw weer op gang te krijgen.
Duidelijkheid
Sterk verdedigde haar plannen in de Staten, de meeste partijen stemmen in hoofdlijnen in met haar aanpak. Zo zei Statenlid André van Schie (VVD): „Wij vinden maatwerk belangrijk, omdat elk gebied anders is. Dat wordt meegenomen in het plan.” Michiel Fisicalini (JA21), die overigens niet instemde: „Duidelijkheid voor de boeren moet voorop staan.” Marianne de Widt (D66) benadrukte dat het belangrijk is om met lokale ondernemers in overleg te gaan. „We moeten als provincie zelf de regie pakken en stappen zetten samen met lokale partners.”
Er waren ook kritische geluiden te horen over de aanpak in Den Haag rondom PAS-melders. „Is het niet tijd dat wij ook een brandbrief sturen naar de Tweede Kamer hierover?”, zei statenlid Annet Krijgsman (PvdA). Ze refereerde hier aan een brandbrief gestuurd door de provincie Overijssel aan minister Van der Wal met betrekking tot legaliseren van PAS-melders. Hiervoor diende ze ook een motie in die later tijdens de stemming werd verworpen.
Andere sectoren
Hans de Harder (ChristenUnie) vindt dat het handelingskader de meest belangrijkste punten benoemt. „Samenstelling benoemt alle belangrijke punten op dit gebied, op één na.”
Hij diende samen met SGP, CDA en GroenLinks in aanloop naar het stikstofdebat een motie in om ‘serieus en voortvarend’ werk te maken van beleid dat niet alleen reductiemaatregelen oplegt voor de landbouw, maar ook voor andere sectoren. Dat zou gelijktijdig moeten gebeuren met de gebiedsgerichte aanpak, dat vooral boeren treft in de buurt van de beschermde stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden. Gedeputeerde Sterk onderschreef het belang daarvan. De motie is dankzij steun van PvdA, PvdD, SP, 50 Plus en DENK met een ruime meerderheid aangenomen.
Er is sprake van enige mate van eensgezindheid in de Utrechtse senaat. De PVV was een van de uitzonderingen. Statenlid René Dercksen kwam met een PowerPoint-presentatie waarin hij duidelijk maakte dat het Aerius-model (het stikstofrekenmodel van het RIVM) flink rammelt. Hij haalde onder meer een onderzoek van Deense wetenschappers aan waarbij de stikstofdepositie van een melkveebedrijf niet verder komt dan tientallen meters. „We gaan boeren wegpesten op modellen die niet deugen, daar doen wij niet aan mee." De partij diende een motie in om te stoppen met het stikstofbeleid, maar daarvoor was geen meerderheid.
Stikstofbank
Om ruimte te maken voor knelgevallen en PAS-melders wil het provinciebestuur een stikstofbank gaan vullen. De Statenleden vonden dat een goed idee, maar willen wel een stevige vinger aan de pols houden. Sterk moet de Staten regelmatig informeren over de stand van zaken als het over de stikstofbank gaat.
GroenLinks deed nog een voorstel om boeren die hun bedrijf verkopen te verplichten de onderneming eerst aan de overheid aan te bieden. Gedeputeerde Sterk zag dat niet zitten en wil uit blijven gaan van vrijwilligheid. „Het legt een te grote claim op het draagvlak voor de gebiedsprocessen."

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Tekst: Thije Jansen
Beeld: Provincie Utrecht