Koninklijk paar helpt mee op zorgboerderij in Brielle

De voorbereidingen moesten in het geheim. „De vrijwilligers konden we een half uur vantevoren inlichten. Dat was wel even schrikken, tegelijk was het te kort dag om er nog verbouwereerd over te kunnen zijn. Gelukkig was de persoonlijk adviseur van de koning aanwezig die de omgangsvormen uitlegde.”
Stal uitmesten
Het leverde de Zuid-Hollandse zorgboer een bijzondere ervaring op. „Ik heb samengewerkt met Máxima, nou die wist wel van aanpakken. Ik wilde haar alleen de tuinmeubelen laten opknappen, maar zij ging daarnaast nog fanatiek een stal uitmesten.”
Koning Willem-Alexander ging de appel- en perenbomen snoeien, waar Máxima nog een grapje over maakte: 'Nu maar hopen dat er nog appels komen', was haar scherpe opmerking. Gelukkig was het onder deskundige leiding, aldus de koning.
Serieuze speler
Onder het werk praatte Monteny met Máxima over de zorglandbouw. „Het blijkt dat het koninklijk paar echt fan is van onze sector. Ze zijn ook goed op de hoogte. Ze weten hoe het twintig jaar geleden klein begon en de sector nu een serieuze speler in de zorg is. Een gesprek mag niet over politiek gaan, maar ik heb wel kunnen vertellen hoe de zorgzwaarte toeneemt.”
Koning Willem-Alexander benadrukte nog de belangrijke rol van vrijwilligerswerk. „Zonder vrijwilligerswerk valt Nederland uit elkaar. Het leuke ervan is dat je op een laagdrempelige manier allerlei mensen ontmoet, met allerlei beroepen. Het samen werken verbindt.”
Delen
De koningin sprak aan het eind grote waardering uit voor de zorgboeren. „Ze hebben ervoor gekozen de plek niet voor zichzelf als fijne woonplek te benutten, maar ze delen de plek met heel veel mensen. Die kunnen zo ontspannen in de natuur zijn. Dat vind ik prachtig.”
Het Koninklijk paar was te gast in het kader van de landleijke actiedag NL Doet. Het is de grootste vrijwilligersactie van Nederland met dit jaar 5500 locaties, gesponsord door het Oranjefonds, waar het koninklijk echtpaar beschermpaar van is. De meeste locaties werden opgeknapt, in een enkel geval was er een ontmoeting of werden vrijwilligers geworven voor de rest van het jaar. Zorgboerderij Op Aarde deed voor de tiende keer mee in haar tienjarig bestaan.

Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Oranje Fonds – Remco de Waal
Bronnen: Federatie Landbouw, Zorg