Overheid maakt start met legaliseren PAS-melders
Binnen drie jaar na het vaststellen van het programma moet er voldoende stikstofruimte gecreëerd zijn om alle PAS-meldingen te kunnen legaliseren. De overheid verwacht halverwege 2022 voldoende stikstofruimte beschikbaar te hebben, om een concrete start te kunnen maken met het legalisatieprogramma.
Legalisatie
Tijdens het Programma Aanpak Stikstof (PAS) waren ondernemers, vanwege een beperkte stikstofdepositie, vrijgesteld van het aanvragen van een natuurbeschermingsvergunning. In 2019 oordeelde de Raad van State echter dat het PAS in strijd was met de Europese Habitatrichtlijn. Ondernemers die tussen 2015 en 2019 een PAS-melding deden, moesten alsnog een vergunning aanvragen, waarna de overheid de verplichting aanging alle PAS-melders te legaliseren. Met het nu gepubliceerde legalisatieprogramma geeft de overheid invulling aan deze verplichting. Binnen drie jaar moeten alle PAS-melders gelegaliseerd zijn.
Verdelen stikstofruimte
De stikstofruimte voor het legaliseren van de PAS-melders is afkomstig uit de volgende bronmaatregelen: subsidieregeling sanering varkenshouderij, landelijk beëindigingsregeling veehouderijlocaties of de regeling provinciale opkoop veehouderijen nabij natuurgebieden. De stikstofruimte die ontstaat als gevolg van het doorvoeren van de verschillende bronmaatregelen wordt 30 procent afgeroomd, waarna de overige 70 procent wordt toegevoegd aan het Stikstof Registratie Systeem (SSRS). Wanneer de eerste ruimte van de subsidieregeling sanering varkenshouderijen beschikbaar komt, wordt gekeken welke melding of meldingen het beste passen in de vrijgekomen ruimte. Dit gebeurt door te kijken naar de stikstofuitstoot van de PAS-meldingen en waar de stikstofuitstoot vrijkomt. Dit is voor elke PAS-melding verschillend.
Ondernemers met een PAS-melding die zich nog niet hebben aangemeld voor het legalisatieprogramma kunnen dit alsnog doen via mijnrvo.nl/pasmeldingen. Meer informatie over het legaliseren van PAS-meldingen is te vinden op de site van de overheid.
Tekst: Hermien van der Aa
Woont en werkt op een melkveebedrijf in Hernen met als neventakken educatie en zorglandbouw. Sinds 2020 parttime redacteur melkvee bij Agrio, waar ze hoofdzakelijk schrijft voor de website melkvee.nl, het vakblad Melkvee en de regiobladen
Beeld: Agrio
Bron: aanpakstikstof.nl