Landbouwministers lassen extra vergadering in over gevolgen Oekraïne voor sector
Oekraïne en het aangrenzend deel van Rusland zijn een belangrijke graanproducent. Samen zijn ze verantwoordelijk voor bijna een derde van de wereldhandel in tarwe en gerst, de helft van de handel in zonnebloemolie en -zaden, en een zesde van de handel in maïs. De oorlog zal deze handel ernstig verstoren, verwacht de Europese Commissie. De havens aan de Zwarte Zee, van waaruit het overgrote deel van het graan wordt getransporteerd, zijn onbruikbaar, en verwacht wordt dat die situatie niet meteen verholpen zal zijn als de gevechten voorbij zijn. Maar zelfs al zouden de havens operationeel zijn, dan zal de handel stil blijven liggen. Er wordt bijvoorbeeld geen certificering uitgevoerd op het graan dat voor de wereldmarkt bestemd zou zijn. „Niemand verwacht dat de handel snel oppakt“, zei Michael Scannell namens de Europese Commissie in het Europees Parlement. En dat zal in ieder geval voor de middellange termijn het geval bijven; het inzaaien van graan is verstoord, en dat zal zeker gevolgen hebben voor de volgende oogst.
Sancties
Daarnaast zullen de Europese sancties, en het eventuele Russische antwoord, de handel van welke aard ook belemmeren. Rusland kan geen kunstmest leveren, en ook geen aardgas waarmee Europa zijn eigen kunstmest zou kunnen maken. De Commissie verwacht dat de sancties een grote impact zullen hebben op de Europese agrifood-sector. „Het zal pijnlijk zijn“, stelde Scannell. „Maar die pijn zullen we moeten lijden - de Oekraïners betalen met hun levens, niet met euro’s.“
Volgens hem is de landbouwsector veerkrachtig, mede dankzij de steun van het GLB. Maar die steun kan verbeterd worden - het zal een van de onderwerpen van de extra landbouwraad van woensdag zijn.
Alles doen
Bert-Jan Ruissen, Europarlementslid namens de SGP, vindt dat Europa er alles aan moet gaan doen om Oekraïne te steunen, zelfs al gaat dat pijn doen. „En dat het ons pijn gaat doen is zeker“, stelde hij. „Vanwege de sancties, vanwege de wegvallende exportmarkten.“ Hij pleitte ervoor om die pijn eerlijk te verdelen, en om de sectoren die het zwaarst worden getroffen, te compenseren.
„Deze oorlog toont ook de afhankelijkheid van Europa wat betreft zijn voedsel“, stelde hij. „En de Farm to Fork-strategie zal die afhankelijkheid vergroten. Moeten we die strategie niet opnieuw tegen het licht houden?“