Stelling: Er moet een streep door de beschermde status van de wolf
Volgens Bert-Jan Ruissen, als SGP’er lid van de Europarlementscommissie voor landbouw, moet er een streep door de huidige hoogste beschermde status. Die status zou een stapje terug moeten worden gezet zodat het mogelijk wordt dat jagers probleemwolven mogen afschieten.
„Als SGP in het Europees Parlement vinden we dat de wolf iets minder strikt beschermd mag worden. Inmiddels lopen er circa 12.000 tot 15.000 wolven in Europa, dus de huidige hoogste beschermde status is niet meer nodig. Mede op ons aandringen stemt de Europarlementscommissie voor Landbouw eind februari over een aanbeveling aan de Europese Commissie om de status te verlagen. Bij een iets lagere status mogen jagers probleemwolven afschieten. Niet alle wolven, maar alleen rondzwervende exemplaren die wel tientallen schapen per maand kunnen doden. Landen als Finland en Frankrijk hebben daartoe al ontheffing gekregen van de EU: Nederland zou dat ook moeten aanvragen.”
Ruissen zegt dat Nederland geen grote dierentuin moet worden. „Nederland is te vol voor roedels wilde wolven. Ons land telt alleen al 850.000 schapen: het is onredelijk dat honderden schapenhouders alle weides hoog moeten omheinen wegens enkele hongerige wolven. Hier wonen en werken 17,5 miljoen mensen en de landbouw heeft het al moeilijk genoeg.”
Wolf zorgt voor evenwicht
„Sinds de wolf beschermd is verspreidt hij zich op eigen kracht naar plekken waar hij ooit leefde, waaronder Nederland.” Dat zegt Teo Wams, directeur van Natuurmonumenten. Hij ziet de terugkeer van de wolf naar Nederland als positief. „de wolf houdt populaties van reeën, edelherten en zwijnen gezond, omdat hij vooral jaagt op verzwakte en jonge dieren. En hij beïnvloedt het gedrag van deze hoefdieren, waardoor graasdruk in bossen meer divers wordt en verjonging meer kans krijgt. Karkassen die de wolf achterlaat, zijn weer voedsel voor aaseters, zoals raaf, zeearend en aaskevers. Kortom, de wolf zorgt voor een rijkere biodiversiteit en dat is goed nieuws voor de natuur.”
Natuurmonumenten zie ook in dat de wolf schade kan toebrengen aan landbouwhuisdieren. „Niemand wil natuurlijk dat vee wordt gedood, door welk dier dan ook: hond, vos, wolf. Natuurmonumenten vindt daarom dat maatregelen om de wolf weg te houden bij vee ruimhartig, vroegtijdig en in een ruim gebied moeten worden ingezet en vergoed door de provincie.” Het gaat dan bijvoorbeeld om de plaatsing van rasters met stroom erop, of om de inzet van kuddebewakingshonden.
Status aanpassen niet de oplossing
Wams ziet het veranderen van de beschermde status van de wolf niet als oplossing om de aanvallen op vee te verminderen. „Het verjagen of doden van een wolf zou op langere termijn weinig effect hebben als vee tegelijkertijd onbeschermd blijft. Een andere wolf zal zijn plek dan al snel innemen en alsnog op het onbeschermde vee jagen. Uiteindelijk geldt: wil je de wolf beschermen, dan moet je vee beschermen. En dat is waar Natuurmonumenten nu samen met onze pachters en herders volop aan werkt.”
Uw mening
Hoe denkt u over de stelling: ‘Er moet een streep door de beschermde status van de wolf’? Laat het ons weten door te stemmen op de stelling hieronder.