Agrarisch natuurbeheer binnen NNN Noord-Holland 'lopend pijnpunt'
Melkveehouder Jack Rijlaarsdam van Boeren in Actie Noord-Holland geeft aan dat dit plan van de provincie niks oplost. De boeren in Noord-Holland zijn achter de schermen nog steeds in gesprek met de provincie. „Het gaat om maatwerk per boer die gronden heeft binnen NNN", zegt Rijlaarsdam. „Nadat een perceel is omgevormd tot natuur, zou een boer subsidie kunnen aanvragen voor het beheer daarvan. Maar dat past niet voor iedereen. Voor die boeren moeten ook oplossingen komen. Bijvoorbeeld dat iemand grond binnen het NNN inlevert, maar daar ook andere grond buiten het NNN voor terugkrijgt.”
Het blijft een 'lopend pijnpunt', stelt Rijlaarsdam. Hij merkt echter wel dat de ambtenaren binnen de provincie steeds beter begrijpen dat ze boeren ook moeten compenseren voor het omvormen van landbouwgrond naar natuurgrond. Alleen hoe die compensatie er dan uitziet en geregeld moet worden is nog een vraagteken.
Boeren nodig voor natuurbeheer
Inmiddels is er al wel een positieve afspraak gemaakt door Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Zo mogen er tussen 2023 en 2028 nog wel contracten voor agrarisch natuurbeheer binnen NNN worden afgesloten. Daar zou eerder de stekker al uitgaan.
Statenlid Willemien Koning Hoeve van het CDA is blij met die ontwikkeling. „Wij hebben steeds gepleit voor behoud van agrarisch natuurbeheer binnen NNN. De eerste positieve stap is gezet, nu de tweede nog. Gedeputeerde Staten ziet ook steeds beter in dat boeren belangrijk zijn voor het beheer van natuur, zodat het bijvoorbeeld geschikt is voor weidevogels. Het gaat om meer dan 2.000 hectare binnen NNN dat nu beheerd wordt door middel van agrarisch natuurbeheer. Als de boeren dat niet mogen doen, wie moet dat dan wel doen? Duurzaam agrarisch natuurbeheer heeft meerwaarde voor iedereen. Daar moeten we een weg in zien te vinden met goede beheercontracten.”
Volgens Koning Hoeve is het moeilijk om alle kikkers in een kruiwagen te krijgen, omdat er veel verschillende partijen betrokken zijn bij de realisatie van NNN. „Het uitgangspunt is nu dat er geen agrarisch natuurbeheer mag plaatsvinden binnen NNN vanaf 2028. Dat uitgangspunt moeten we met alle betrokken partijen aanpassen zodat boeren in de toekomst ook natuur kunnen beheren als ze dat willen. Met zijn allen moeten we komen tot een mooi gebied dat goed beheerd wordt.”
Besluit zorgt voor tijd
Ook de VVD-fractie in Noord-Holland is blij dat de provincie heeft besloten om het agrarisch natuurbeheer in natuurgebieden (NNN) te verlengen tot 2028. Landbouwwoordvoerder van de VVD ziet loon naar werken. „De afgelopen 3 jaar heeft de VVD er steeds voor gepleit dat boeren hun bedrijfsvoering moeten kunnen combineren met het onderhouden van de natuur. Dit besluit van het college geeft de ruimte om dit op lange termijn goed te regelen.”
Volgens De Wit zorgt dit besluit met name voor tijd. Zo kunnen boeren met de provincie in gesprek over hoe de natuurdoelen te halen, en blijven zij financiële ondersteuning krijgen voor hun werk voor de natuur. Tegelijkertijd zullen boeren wel moeten nadenken over hoe na 2027 hun bedrijfsvoering te combineren is met de natuurdoelen. Dat is geen makkelijke opgave, beseft De Wit. „Natuurlijk is het niet voor alle boeren mogelijk om snel de bedrijfsvoering aan te passen. Daarom is extra tijd juist van belang, zodat de boeren goede plannen kunnen maken. Het is vervolgens aan de provincie om te zorgen voor een maatwerkoplossing per bedrijf, zodat boeren hun bedrijf verantwoord kunnen voortzetten.”
Afronding NNN
Agrarisch natuurbeheer is vanaf 2028 niet meer mogelijk binnen NNN, vermeldde provincie Noord-Holland afgelopen maandag in een nieuwsbericht. De provincie geeft aan dat het doel is om het Natuurnetwerk in de provincie zo snel mogelijk af te ronden. Met agrarische collectieven, die de contracten voor agrarisch natuurbeheer met boeren afsluiten, maakt de provincie daarover afspraken. 'Om te voorkomen dat beheercontracten onnodig worden afgesloten of doorlopen tot 2028 terwijl al eerder omschakeling naar NNN mogelijk is. De provincie houdt nauw contact met de collectieven om te zorgen voor eenduidige communicatie naar de agrariërs met agrarisch natuurbeheer in het NNN en om eventuele vragen die er leven snel op te pakken.'