Video: Melkveehouder ziet dat weidevogeldrone bijna klaar is voor praktijk
Mul zegt als boer en vogelbeschermer echt iets te hebben aan de drone. Hij heeft er dan ook vertrouwen in dat de techniek snel voor de praktijk inzetbaar zal zijn. Ook de trekker-unit om de kaarten te bekijken tijdens het maaien noemt hij een mooie toepassing. „Vooral als anderen maaien en de percelen niet goed kennen.”
In 2021 heeft de weidevogeldrone maar één keer kunnen vliegen. Eind mei zijn op drie percelen beelden gemaakt. Door het slechte voorjaarsweer was het moeilijk om een planning te maken van de drone. Nadat de drone gevlogen had, heeft Mul van één perceel de helft niet gemaaid om de weidevogels te beschermen.
Daglicht- en warmtecamera
Mul heeft samen met NPPL-begeleider Herman van Schooten en Raymond de Vries van 4D precisienatuurbeheer (tevens eigenaar van de drone) drie jaar geëxperimenteerd met de drone. De drone die ze gebruikt hebben heeft een gesynchroniseerde daglicht- en warmtecamera om vogelnesten (en ander dieren) in beeld te brengen. In de video onderaan dit artikel is te zien hoe de drone precies werkt.
Half uur vliegen
De melkveehouder is enthousiast over de drone, al zou het nog wel beter zijn als drone sneller ingezet zou kunnen worden. Ook bij het in kaart brengen van veel percelen tegelijk kan de techniek nog verbeteren zodat het sneller verloopt.
In de afgelopen drie jaar zijn er al wel andere verbeteringen doorgevoerd in de techniek. Zo kan de drone al een half uur in de lucht blijven in plaats van tien minuten in het begin. De uitrusting van de drone met een extra computer gaf veel extra mogelijkheden. Ook zijn de gemaakte beelden direct na de opname beschikbaar zodat ze gelijk aan de keukentafel besproken kunnen worden.
De Vries vertelt dat ook de beeldkwaliteit de afgelopen jaren verbeterd is. „Het is zelfs mogelijk kuikens in hoog gras te vinden, dat hadden we een aantal jaren geleden niet gedacht. Slobeenden verschuilen zich goed en in het veld krijg je die bijna niet te pakken. Dat is een uitdaging die we komend seizoen extra aandacht geven.”
Betaalbaarheid
Wat betreft de betaalbaarheid hoopt de veehouder dat bijvoorbeeld de provincie Zuid-Holland de meerwaarde ziet en projecten gaat ondersteunen. „Als dankzij de drone een dubbel aantal nesten gevonden worden, dan levert een bijdrage aan deze techniek per nest veel meer op dan wat de provincie nu jaarlijks aan beheersgelden betalen.” Wetende dat dit taaie trajecten zijn, zou Mul graag zien dat NPPL ook de komende jaren een bijdrage blijft leveren in onderzoek en ondersteuning. „Helemaal zelf investeren is voor veehouders lastig, je bespaart er geen kosten mee en doet het voor het algemeen belang.”
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Nationale Proeftuin Precisielandbouw NPPL
Bron: Nationale Proeftuin Precisielandbouw NPPL