Stroom houden op vossenrasters in weidevogelgebied lastig
In 2019 heeft collectief Eemland een POP3-subsidie ontvangen waarmee ze hebben ingezet op vossenrasters, het verwijderen van solitaire bomen in de polder, het aanschaffen van drones en het uitbreiden van de hoeveelheid plasdrasgebieden.
Weglekkende stroom
Wilhelm Bos, gebiedscoördinator van collectief Eemland, vertelt dat het plaatsen en opruimen van de rasters prima te doen is. Het was vooral een uitdaging om op alle rasters stroom te houden. Bos: „Als het gras gaat groeien kan op die manier stroom weglopen. Ook kwam het wel eens voor dat een dier, bijvoorbeeld een haas, over het raster springt maar daarbij het raster meeneemt. Met het dier gebeurt niks alleen het raster blijft dan op de grond liggen waardoor de stroom eraf gaat. Ook na het verhogen van waterpeil in sloten kan raster in het water komen waardoor de stroom wegloopt. De vrijwilligers moesten bijna dagelijks controleren of overal de stroom nog op stond.”
De twintig rasters die het collectief heeft aangekocht blijven ze gebruiken. „Het is moeilijk meetbaar wat het effect is van de rasters. We hebben wel bij een boer gezien dat alle weidevogelnesten buiten het raster in een nacht werden gepredeerd, maar die binnen het raster wel zijn uitgekomen. Ook hebben we geleerd dat je een raster het best in twee delen kunt plaatsen. Op die manier houd je stroom op een deel van het raster als de ander uitvalt.”
Meer plasdrasgebieden
De afgelopen jaren heeft het collectief maar liefst 198 bomen weggehaald uit de polder. Hierdoor zijn er minder nestgelegenheden en uitkijkplekken voor predatoren. Ook heeft het collectief ingezet op uitbreiding van plasdrasgebieden. Zo’n dertig pompen zijn er geplaatst in het gebied. Uit de jaarlijkse tellingen blijkt dat de weidevogels steeds beter hun weg weten te vinden naar de plasdras gebieden.
De komende drie jaar heeft collectief Eemland nog wat geld van het tweede deel van de POP3-subsidie. Het grootste deel van het geld zal gaan naar het optimaliseren van kruidenrijk grasland op bijna 200 hectare grond. Ook wil het collectief weer inzetten op pompen voor plasdrasgebieden en het weghalen van bomen. Waar ze in de vorige periode vooral bomen in de polder hebben weggehaald willen ze de komende drie jaar kijken of ze wat kunnen doen aan bomen en erfbeplanting op boerenerven.