Boer kan reactie geven op milieu-effecten NSP
De milieu-effecten zijn beschreven in het Strategisch Milieueffectrapport (S-MER). Lidstaten moeten naast een Nationaal Strategisch Plan ook zo’n S-MER over dat plan indienen bij de Europese Commissie.
Het Nederlandse S-MER heeft twee alternatieven voor het NSP doorgerekend, omdat het NSP nog niet volledig was uitgewerkt toen de rapportage werd opgesteld. Het eerste alternatief, MER-A genaamd, gaat uit van een relatief groot bedrag aan inkomenssteun en diverse maatregelen waaruit boeren kunnen kiezen. Het tweede alternatief, MER-B, legt meer taken op aan de landbouw; de voorwaarden om voor de hectarepremie in aanmerking te komen zijn strenger en extra susbidiemogelijkheden focussen zich op peilverhoging in veenweidegebieden en in bufferzones rondom Natura 2000-gebieden.
Het uiteindelijke NSP dat door Nederland wordt ingediend bevat elementen uit beide alternatieven.
Nederland moet het NSP en de bijbehorende S-MER voor het eind van het jaar indienen in Brussel. De Europese Commissie zal dit beoordelen en er een reactie op geven. Daarnaast geeft het ministerie landbouwers en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om tot 1 februari zienswijzen in te dienen op het NSP en de S-MER. Deze zienswijzen en de reactie uit Brussel worden meegenomen in een nieuwe versie van het NSP, die weer door de Europese Commissie wordt beoordeeld. Uiterlijk 30 juni moet Brussel de NSPs uit de verschillende landen goedkeuren; na die goedkeuring is een NSP definitief.
Het concept-NSP en de S-MER kunnne worden gedownload via de site van ToekomstGLB. Hier staat ook het adres waar mensen een reactie kunnen geven.