Noord-Nederland investeert in tweede fase om voorbereid te zijn op droogte
De waterregio Noord beslaat de provincies Friesland, Groningen, Flevoland, een gedeelte van Drenthe en een gedeelte van Noord-Holland. Doel van de investeringen in de waterregio is om beter voorbereid te zijn op de droogte, te zorgen voor voldoende water voor de landbouw en natuur, het voorkomen van wateroverlast en het aanleggen van groen in bebouwd gebied.
In grote delen van Drenthe, wordt in de zomer water aangevoerd vanuit het IJsselmeer. Maar er zijn grenzen aan de hoeveelheid water die kan worden aangevoerd. Daarnaast is er geen wateraanvoer in de richting van het stroomgebied van de Drentsche Aa. Met het programma komen de gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld, Tynaarlo en Groningen, de provincie Drenthe, waterschap Hunze en Aa’s, wetterskip Fryslân en LTO Noord samen in actie om te bouwen aan een robuust watersysteem dat beter is voorbereid op weersextremen en waarin watertekorten worden tegengegaan.
Drenthe coordineert
Provincie Drenthe heeft een coördinerende rol. Via de provincie worden de beschikbare middelen vanuit het Rijk verdeeld. Gedeputeerde Hans Kuipers: „We nemen maatregelen om meer water vast te kunnen houden zonder overlast te veroorzaken. Dit kan door het aanleggen van boerenstuwen in de sloten, beekherstelprojecten, het verhogen van peilen en het opvangen van regenwater in de kernen. Samen met de andere partijen gaan we stappen zetten om te zorgen voor voldoende water en te werken aan een klimaatveerkrachtige regio.”
Bestuursovereenkomst een mijlpaal
Om alles vast te leggen ondertekenden de acht noordelijke overheden en LTO Noord de bestuursovereenkomst programma zandgronden Noord-Nederland. De overeenkomst is een vervolg op de eerste fase van 2016-2021. Dit bestuursakkoord is een mijlpaal, omdat het de eerste keer is dat er voor de zoetwaterregio Noord-Nederland op regionale schaal een gemeenschappelijk programma is opgezet.
Op de website van het Rijk, Noord (inclusief IJsselmeergebied) - Waterbeschikbaarheid, staat meer informatie over de programma’s zandgronden in Noord-Nederland.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Noord