Schouten doet toezeggingen in weer een laatste begroting
Het zou minister Schouten's laatste begrotingsbehandeling zijn. Alweer - want vorig jaar had ze ook gedacht dat het haar laatste begroting zou zijn, en dat er een jaar later wel een ander kabinet zou zitten.
Maar het kabinet van toen zit er nu dus nog steeds, maar nu demissionair. Dat betekent dat de begroting niet gebaseerd is op weidse vergezichten, want dat is toch vooral aan een volgend kabinet. En dat knelt, in een tijd waarin de toekomst van de landbouw meer dan ooit op de agenda staat en waarin grote vraagstukken op tafel staan. Net als de woordvoerders van CDA, VVD, CU en D66 gisteren moest ook minister Schouten een paar keer antwoorden schuldig blijven, omdat dat op de formatietafel besproken wordt.
De minister ging wel in op de scenario's die op verzoek van haar ministerie zijn opgesteld. In die scenario's worden verschillende problemen - stikstof, waterkwaliteit, klimaatopgave, biodiversiteit, enzovoorts - integraal, in samenhang met elkaar, zodat maatregelen op één terrein niet botsen met die voor een ander onderwerp. Ook zijn die scenario's gebiedsspecifiek, omdat volgens de minister blijkt dat voor veel opgaven een gebiedsspecifieke aanpak een stuk effectiever is dan een generieke aanpak. En bovendien, vertelde ze, zetten die scenario's een stip op de horizon.
Of en hoe die scenario's dan ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden, dat vertelde ze dan weer niet. „Ze liggen op de formatietafel."
Zevende Actieprogramma
Over het Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn was zeker contact geweest met de sector, vertelde Schouten, in reactie op vragen die Pieter Grinwis (CU) en Roelof Bisschop (SGP) hadden gesteld. Maar als minister had ze wel de verantwoordelijkheid om doelen te halen. Dan is het niet de sector die zegt: 'Oh, maar zo gaan we dat doen'. Het ministerie ziet knelpunten opduiken en doet voorstellen om die op te lossen, en de sector geeft commentaar. Maar uiteindelijk is het halen van de doelen wel de verantwoordelijkheid van de overheid.
Beroepsverbod
Het beroepsverbod bij opkopen van bedrijven, zegde Schouten toe, gaat er in de tweede tranche af. Hier ging het om de eerste tranche van het uitkoopprogramma, en dat was eerst in de Kamer geweest en daarna voorgelegd aan de Europese Commissie. Dat kan niet zomaar gewijzigd worden. Maar in de volgende tranches wordt dat beroepsverbod eruit gehaald.
Roelof Bisschop was niet onverdeeld gelukkig met die toezegging. Mooi dat dat in volgende tranches wordt gerepareerd, zei hij, maar ondertussen wordt de eerste tranche, met dat beroepsverbod, wel verlengd.
PAS-melders
Schouten kon wel toezeggen dat alle pas-melders, net als interimmers en meldingsvrije bedrijven, binnen drie jaar gelegaliseerd zijn. In het wetsvoorstel daarover wordt dat als uiterste termijn genoemd. Maar, zei de minister, dat betekent niet dat alles ook tot die tijd blijft liggen. De overheid is al bezig met de legalisatie van de eerste melders.
Of dit daadwerkelijk de laatste landbouwbegroting van minister Schouten is geweest, is trouwens nog niet zeker - de CU is een van de partijen die een nieuw kabinet gaan vormen, en ondanks de ambitie van minister-president Rutte om met 'echt een heel ander kabinet' te komen, eentje met 'een andere uitstraling', verwacht men in Den Haag dat Schouten wel weer minister zal worden. Dat zou dan een ander ministerie dan landbouw worden, denkt men - maar dat was vier jaar geleden ook de verwachting geweest.