Adviseur getroffen melkveehouder roept PAS-melders op in actie te komen
'Besef als veehouder, dat een PAS-vergunning geen enkele status heeft'
Het bedrijf kreeg de nbw-vergunning voor 194 melkkoeien na verplaatsing naar een nieuwe locatie enkele honderden meters verder. De stal op de oude locatie moest verdwijnen in verband met de verbreding van de provinciale weg. De uitspraak is volgens kenners van de materie absoluut geen verrassing en zij wijzen op de urgentie van het bepalen van een duidelijk beleid.
Referentie
John Verweij, adviseur van HDD advies namens de veehouder in kwestie reageert waarschuwend op de uitspraak van de Raad van State. „Met verwijzing naar de uitspraak van de Raad van State in 2019 is gebleken dat het PAS-vergunningenstelsel helaas is vernietigd, omdat heden ten dage de landelijke overheid hiervoor geen vervangend functioneringsstelstel in de plaats stelt. De algehele verwachting is dat men hier ook niet mee zal gaan komen. Dit betekent in feite niets anders dan dat de referentie van ieder willekeurig melkveebedrijf terugvalt naar 1994 (De eerste aanwijsdatum van de Habitatrichtlijn in Brussel).
Hij adviseert melkveehouders om actie te ondernemen. „Ga als veehouder na, in geval u acties heeft ondernomen voor een PAS-aanvraag of dit is A: een melding of B: een vergunning. In geval van B (dus een PAS-vergunning) is de realiteit dat u niets juridisch tastbaars in handen heeft. Onderneem actie en wacht vooral niet af. Ga na waar je exact met je bedrijf staat. Besef als veehouder, dat in geval van een PAS-vergunning deze geen enkele status heeft en je dus eigenlijk helemaal niets hebt als het gaat om een natuurvergunning dan wel vergund recht: stikstofdepositie. Ga ermee aan de slag, langer afwachten heeft geen enkele zin.”
Oude vergunning
Een woordvoerder van de Provincie Noord-Holland reageert als volgt op het nieuws: „Het gaat hier om een oude vergunning die op basis van het landelijke Programma Aanpak Stikstof (PAS) was verleend en per ongeluk was blijven liggen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Pas vorige week is deze op zitting behandeld. De PAS-vergunning is vernietigd omdat het PAS onverbindend is verklaard door de Afdeling op 29 mei 2019, zoals in Noord-Holland sinds 29 mei 2019 met ongeveer 30 andere PAS-vergunningen ook is gebeurd. Deze ondernemers hebben de vernietiging van het PAS-besluit inmiddels kunnen oplossen door een nieuwe aanvraag in te dienen en door intern te salderen. Anderen zijn nog steeds op zoek naar een oplossing.”
„De Raad van State heeft deze aanvraag over het hoofd gezien en heeft vorige week pas uitspraak gedaan. Dit betekent dat de aanvraag herleeft”, gaat de woordvoerder verder. „Er zal een nieuw besluit op de aanvraag van deze ondernemer genomen moeten worden of de ondernemer trekt de aanvraag in. De ondernemer is nu samen met de Omgevingsdienst Noord-Holland-Noord, die uitvoering geeft aan de Wet Natuurbescherming, naar mogelijke oplossingen aan het kijken. Het is natuurlijk heel vervelend dat dit zo is gelopen. Er zijn in het verleden meerdere PAS-vergunningen vernietigd door rechtbank of de Afdeling vanwege het onverbindend verklaren van het PAS. Voor die gevallen geldt hetzelfde, namelijk de aanvraag is herleefd en een nieuw besluit op de aanvraag is of wordt genomen.”
Oplossing
Statenlid namens de VVD in Noord-Holland Bas de Wit: „Dit onderstreept de urgentie van de stikstofproblematiek nogmaals. Deze ondernemer heeft destijds alles gedaan wat nodig was om een natuurvergunning te krijgen. Op dit moment kan de overheid bedrijven die duidelijkheid niet altijd geven. Ik hoop dat de minister snel met een deugdelijke oplossing komt voor dit soort gevallen en de zogenaamde PAS-melders."
De Wit hoopt daarnaast dat er geld komt voor bedrijven die maatregelen willen nemen. Bedrijven zijn volgens hem best bereid te investeren in het verminderen of opvangen van hun stikstofuitstoot, mits die investering ook financieel voor hen loont. „Het lijkt erop dat iedereen een beetje naar elkaar zit te kijken in dit dossier. De formatie kan een kans zijn om dit te doorbreken."
Vreemd verhaal
Willemien Koning-Hoeve, statenlid namens het CDA vindt het een vervelend en vreemd verhaal. „Het bedrijf van deze veehouder is slechts enkele honderden meters verplaatst. Zou dat dan meer effect hebben op de natuur in de omgeving? De oude vergunning zou hier toch nog goed moeten zijn?”, vraagt zij zich af. Koning-Hoeve heeft een hele rij vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland met de strekking, hoe kan dit gebeuren, krijgen andere bedrijfsverplaatsers hetzelfde probleem en hoe lossen we dit op?
Tekst: Co Schipper
Beeld: Lauk Bouhuijzen