Schouten maakt extra geld vrij voor uitkoop veehouderijen nabij natuurgebieden
Ze verhoogt het budget voor het vrijwillig uitkopen van boeren met 133,3 miljoen euro en verhoogt ook de plafondwaarde voor veehouderijen zonder productierecht van 125.000 euro per mol stikstofdepositie per hectare per jaar naar 250.000 euro per mol stikstofdepositie per hectare per jaar. Door die laatste maatregel wordt het voor de overheid aantrekkelijker om bijvoorbeeld ook vleeskalverhouderijen op te kopen, waarvan de boeren doorgaans niet over productierechten beschikken.
Grond onder bedrijfsgebouwen
Daarnaast komt er een verlenging van de eindtermijn waarbinnen de koopovereenkomsten moeten zijn afgesloten met vier maanden, tot en met 4 september 2022 en worden de subsidiabele kosten verruimd via aanpassing van de definitie van ‘landbouwgrond’, waarmee opkoop van grond onder en rond de bedrijfsgebouwen zoals stallen mogelijk wordt gemaakt. Om die laatste twee zaken hadden de provincies gevraagd na een evaluatie van de eerste tranche.
Deze wet moet de weg vrij maken voor de tweede tranche. De Tweede Kamer moet nog wel akkoord gaan met de wijzigingen die Schouten door wil voeren. ‘Zonder deze wijzigingen is de kans groot dat de eerder aan provincies beschikbaar gestelde budgetten slechts ten dele kunnen worden benut’, schrijft Schouten in de Kamerbrief.
Sanering varkenshouderijen
De ruim 130 miljoen euro wordt overgeheveld vanuit de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. Uit dat potje was geld over, omdat de animo onder varkenshouders voor vrijwillige uitkoop uiteindelijk minder groot bleek te zijn. Schouten maakte eerder al bekend dat geld door te willen schuiven.
De overheid kiest ervoor boeren die dat willen (vrijwillig dus) uit te kopen nabij beschermde Natura 2000-gebieden om zo lucht te scheppen in de stikstofcrisis.