Boerin Annelieke Overgoor uit Leusden kan het iedereen aanraden
Provincie Utrecht verlengt subsidie voor aanleg en herstel landschapselementen

„Sinds het herstel van onze beschadigde elzensingel, vliegen er weer meer verschillende vogelsoorten rond ons bedrijf. De elzenbomen trekken insecten aan en daar komen de vogels op af”, zegt boerin Annelieke Overgoor op de website van de provincie Utrecht. „Het mooiste vind ik onze oprijlaan met fruitbomen. Die laan is al aangelegd door de opa van mijn man. Dat we die nu hebben kunnen herstellen, vind ik toch wel heel tof.”
De provincie Utrecht wil met samenwerkingspartners zoals een gemeente mogelijk maken dat er meer landschapselementen worden aangelegd of hersteld. De provincie stelt een subsidie van 600.000 euro beschikbaar. Het aanleggen en herstellen van deze elementen kan in agrarische- en natuurgebieden en op landgoederen. Hans Peter Reinders, beleidsmedewerkers van gemeente Leusden en betrokken bij het project, zegt: „Kleine Landschapselementen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in ons landelijk gebied. We willen er dus meer aanleggen en de bestaande zoveel mogelijk in ere herstellen. Dat kan gelukkig met de provinciale subsidieregeling.”
Natuurlijke en cultuurhistorische waarde
Een KLE heeft verschillende waarden. Een poel is bijvoorbeeld een kraamkamer voor libellen, een houtwal biedt beschutting aan zangvogels en een bomenrij zorgt voor beschutting voor vee in de zomer. Dit zijn natuurlijke waardes, maar er is vaak ook een cultuurhistorische waarde voor het landschap. Reinders verteld bijvoorbeeld dat een poel vroeger werd gebruikt voor koeien om uit te drinken. Tegenwoordig niet meer, maar die oude poelen zijn nu nog erg belangrijk voor de biodiversiteit. „Daarom willen we die karakteristieke poelen behouden voor het landschap en er zelfs meer van gaan aanleggen.”
De familie Overgoor uit Leusden heeft Kleine Landschapselementen op hun bedrijf (schapen en melkvee) staan en gebruik gemaakt van subsidie. Bijvoorbeeld voor een perenlaan en elzensingels, deze waren door de jaren heen beschadigd geraakt. Met behulp van de subsidieregeling en de begeleiding van het agrarisch collectief hersteld. Overgoor: „De aanvraag is me goed bevallen. Alles is voor ons geregeld. Ik raad het anderen echt aan.”
Verlenging
De provincie heeft aangekondigd de KLE-regeling te verlengen tot in elk geval 2023. Er zijn al 120 elementen in het landelijk gebied aangelegd of hersteld de afgelopen twee jaar. Dit aantal met 100 verhogen is het doel. Hans Peters hoopt dat boeren en natuurbeheerders zich inzetten en deze kans pakken. „Neem contact op met je gemeente of met het agrarisch collectief. Je wordt geholpen bij de aanvraag van vergunningen en de uiteindelijke aanleg van het landschapselement. Het levert geen rompslomp op, maar wel een mooi landschapselement.”
Op initiatief van de provincie Utrecht is het Platform Kleine Landschapselementen in 2017 opgericht met negen partijen. Het platform is inmiddels gegroeid naar 23 partijen. Het Platform Kleine Landschapselementen bestaat uit de provincie Utrecht, zestien Utrechtse gemeenten, Landschap Erfgoed Utrecht, Utrechts Particulier Grondbezit en vier Agrarisch Collectieven.
Tekst: Silke Wiggers
Beeld: Provincie Utrecht
Bron: Provincie Utrecht