Federatie Landbouw en Zorg: ‘Meer duidelijkheid over zorg op de boerderij’
De scholingsacademie wordt ontwikkeld vanwege het nieuwe kwaliteitskader van de federatie. Ook al werken zorgboeren die aangesloten zijn bij de Federatie Landbouw en Zorg allemaal met professionele hulpverleners en voldoen ze ook verder aan alle wettelijke eisen (gecontroleerd door een keurmerk), nog steeds zijn er volgens de de federatie hulpvragen waar de zorglandbouw geen antwoord op heeft. ‘Zorgboeren hebben een groot zorghart en de druk om iemand op te nemen is soms groot, maar in sommige gevallen heeft zelfs de zorglandbouw geen antwoord. Zoals voor mensen met zware depressies of vergevorderde dementie. Ook kan het zijn dat iemand niet in de groep past. Daarbij kan het gaan om zowel woonzorg als dagbesteding.’ Dat schrijft de federatie op haar website.
Om te voorkomen dat er vanwege te weinig expertise ‘nee’ moet worden gezegd bij nieuwe aanvragen én om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen op de zorgboerderij, is er bij de Federatie Landbouw en Zorg veel aandacht voor scholing. Al sinds 2002 staat kwaliteit en scholing hoog in het vaandel met de oprichting van het eigen kwaliteitskeurmerk Kwaliteit laat je zien!, dat toeziet op de aanwezigheid van de juiste expertise. Met de nieuwe scholingsacademie kunnen de boeren zich laten bijscholen zodat ze de benodigde kennis hebben om te voldoen aan het nieuwe kwaliteitskader.
Kwaliteitskader
Een kwaliteitskader is een serie afspraken over de manier waarop de boer zorg wilt leveren en hoe hij of zij daarvoor de kwaliteit daarvan borgt. Het kwaliteitskader voor de zorglandbouw geeft zorgboeren volgens de federatie houvast om zorg te verlenen die past binnen de regels, zonder dat het te ingewikkeld wordt of te ver af komt te staan van het leven op de boerderij.
Op 4 oktober was er een mee- en bijpraatsessie over het kwaliteitskader waar 63 zorgboeren aan meededen, onder wie ook zorgboeren die niet bij de Federatie Zorg en Landbouw zijn aangesloten. De deelnemers gaven volgens de federatie nuttige feedback, die wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling. Zo zal de kracht van de zorglandbouw ook vanuit het perspectief van de doorverwijzer worden belicht. „In 1 oogopslag moet het voor een ambtenaar duidelijk zijn: wat koop ik hiervoor?”, zei jeugdzorgboerin Antoinette Bons.
In het kwaliteitskader staat omschreven hoe zorgboeren ervoor zorgen dat de kernwaarden op hun zorgboerderij een plek krijgen. Tijdens de mee- en bijpraatsessie werden hierover verschillende polls gehouden. Hieruit bleek dat zorgboeren de persoonlijke zorg op maat voor de deelnemers een van de belangrijkste voorwaarden vinden van het goed functioneren van een zorgboerderij. Daarnaast bleek dat 24 procent van de zorgboeren de meeste tijd besteedt aan de borgring leren en reflecteren. Het belangrijkste aspect van het nieuwe kwaliteitskader is volgens de zorgboeren dat iedereen zich bewust wordt van zijn kernwaarden. De laatste poll ging over betrokkenheid bij het project. 76 procent voelt zich betrokken.
Voorjaar 2022
De komende maanden wordt in pilots getest of de uitgangspunten van het kwaliteitskader en de plannen rond scholing zo werken als is bedacht. De informatie uit de bijpraatsessie en de pilots wordt gebruikt om het kwaliteitskader verder bij te schaven. Het is de bedoeling dat het kader in het voorjaar van 2022 af is. „Maar helemaal af zal het nooit zijn”, zegt Directeur van de Federatie Landbouw en Zorg, Maarten Fischer. „Ook het kwaliteitskader zelf zal zich altijd moeten blijven ontwikkelen.”