Een vogelvriendelijker erf betaald vanuit de keten van MOMA
Griffioen heeft een biologisch melkveebedrijf in Weesp (NH). Samen met zijn vrouw Wendela Griffioen houdt hij 60 koeien. Een deel van de melk wordt afgezet via MOMA, wat staat voor More Than Milk Amsterdam. MOMA werkt samen met boeren uit de omgeving van Amsterdam en zorgt ervoor dat deze via een korte keten bij de consument in de stad terecht komen. Dit doen ze door elke week met een auto vol boerenproducten door de stad te rijden, net zoals de melkboer van vroeger.
MOMA is tevens de initiatiefnemer van het Grond Verbond. Griffioen: „Als boer is het niet altijd mogelijk om geld vrij te maken voor maatregelen om de biodiversiteit op je erf en land te verbeteren. Je kunt wel meedoen aan agrarisch natuurbeheer, maar dan word je betaalt vanuit een subsidie. Bij het Grond Verbond komt het geld vanuit de keten.”
Anne van der Krol van MOMA legt uit hoe dat werkt. „Consumenten die melk of andere producten kopen bij MOMA betalen iets meer voor het product. Dat geld stoppen we in een landschapsherstelfonds. De boer heeft er dus geen kosten aan, maar hij investeert natuurlijk wel wat van zijn vrijwillige uren in het Grond Verbond.”
Vogelvriendelijk erf
De betrokkenheid van consumenten was groot verteld Van der Krol „Consumenten hebben 21 ideeën ingezonden. En ook op de grondmarkt, waar de ideeën gepresenteerd werden, kwamen zo’n honderd bezoekers af. Er zijn dus zeker consumenten die noodzaak voelen om bij te dragen aan het landschap.”
Uit de 21 ideeën werd uiteindelijk gekozen voor het vogelvriendelijk maken van het erf van Griffioen. Griffioen: „Een vogelvriendelijk erf is op een makkelijke en goedkope manier te realiseren. Daarbij gaat het vogelvriendelijke erf een lange tijd mee.” Er waren ook goede ideeën waar Griffioen een streep door moest zetten vanwege de haalbaarheid. „Sommige ideeën stonden wat los van de werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld het aankopen van grond om te extensiveren of het planten van bomen langs onze percelen. Grond aankopen kan niet zomaar en is duur, bomen planten bij onze percelen kan ook niet zomaar vanwege de weidevogels. Dat snappen de bedenkers van de ideeën ook als je het uitlegt. Uiteindelijk ben jij als boer diegene die afweegt of het een logische keuze is voor het bedrijf en of je het ook wilt uitvoeren.”
Tweede ronde
Koos en Monique van der Laan van biologische melkveehouderij De Beekhoeve uit Kamerik (UT) doen mee aan de tweede ronde van het Grond Verbond. Monique van der Laan vertelt dat ze vooral uitkijken naar de dialoog met de burgers die ideeën inzenden. „We vinden het leuk om met burgers in gesprek te gaan en ze uitleg te geven. Ik ben dus heel nieuwsgierig naar de ideeën en ook in het gesprek dat we kunnen voeren over waarom iets wel en niet kan. Ik heb gemerkt dat je veel kunt leren van de manier waarop andere naar jouw product en bedrijf kijken. We zien landschap ook als een nevenproduct van ons bedrijf en we willen graag dat burgers er zich van bewust worden dat zei met hun geld invloed hebben op het landschap. Wat we ook mooi vinden aan het Grond Verbond is dat de consumenten met hun geld kunnen beslissen hoe het landschap eruit komt te zien.”