Utrecht gaat in hoger beroep tegen verworpen stikstofbesluiten 17 veehouderijen
'De uitspraken door de Rechtbank Midden-Nederland van september dit jaar hebben voor nog meer onzekerheid gezorgd bij de betrokken ondernemers', schrijft het provinciebestuur in een persverklaring. 'Door de uitspraak opnieuw te toetsen bij een hogere rechter, hoopt de provincie definitieve duidelijkheid te krijgen en vervolgens in de praktijk uitvoerbare regels waar ook de betrokken bedrijven mee verder kunnen.'
Stikstofregels
De provincie snakt naar duidelijkheid voor het hele land, valt op te maken uit de verklaring. 'Bedrijven die neerslag van stikstof op Natura 2000-gebieden kunnen veroorzaken, moeten voldoen aan de stikstofregels van de Wet natuurbescherming. De provincie gebruikt die regels bij het afgeven van vergunningen en het houden van toezicht op die bedrijven. De uitspraken van de rechtbank draaien om de vraag of de stikstofbesluiten bij het afgeven van vergunningen en de handhaving daarop door de provincie wel passen binnen de stikstofregels. De stikstofbesluiten van de provincie zijn gebaseerd op landelijke standaarden. Deze staan door de uitspraken ter discussie. Ook andere provincies hebben daarmee te maken en andere rechtbanken hebben inmiddels vergelijkbare uitspraken gedaan.'
Emissie-arm
De rechtbank Midden-Nederland vernietigde de besluiten over de vergunningen van 17 agrarische bedrijven en een slachterij in de provincie Utrecht in september. Het gaat om onder meer acht melkveebedrijven met emissie-arme stallen. De rechter trekt de toegekende emissie-factoren in twijfel. Met de uitspraak is de toekomst voor deze bedrijven zeer onzeker geworden, tenzij de Raad van State iets anders vindt. Een uitspraak van de hoogste bestuursrechter in Den Haag is leidend.
De bedrijven waar het over gaat liggen allemaal in de buurt van stikstofgevoelige Natura2000-gebieden. De organisaties Mobilisation for the Environment (MOB) en Vereniging Leefmilieu hadden bij de bestuursrechter beroep ingesteld tegen de besluiten van de provincie Utrecht.
Tonnen
MOB-voorman Johan Vollenbroek noemde de uitspraak ontzettend triest voor de veehouders, die vaak voor tonnen geïnvesteerd hebben in emissiearme stallen. „Het is toch bij de konijnen af dat de overheid nu moet toegeven dat er geen hout van klopt, van de RAV-factoren voor die tovervloeren”, foeterde hij destijds. „Boeren zijn gewoon belazerd door Wageningen UR en door de technische commissie van de RAV. Hier gaan schadeclaims op volgen, dat kun je op je klompen aanvoelen.” Of die schadeclaims er daadwerkelijk komen, is nu afhankelijk van wat de Raad van State gaat beslissen. Een uitspraak kan nog wel even op zich laten wachten.
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Bram Teeuwsen
Bron: Provincie Utrecht