Akkerbouwer verwacht geen beste opbrengst sperziebonen: ‘De ganzenoverlast is extreem’
De ganzenoverlast op het perceel sperziebonen van zo’n 6 hectare is dit jaar extreem, vertelt Gertjan van Dueren den Hollander. „Ze zijn er bijna niet vanaf te houden. We zitten vlakbij een natuurgebied en door de hoge waterstanden staat dat gebied nu onder water. Als gevolg daarvan komen de ganzen geregeld bij ons langs.”
De ganzen trekken de bonenplanten uit de grond of vreten het blad van de planten af. „De bonen zijn daardoor moeilijker te plukken. Als je er nu door het perceel loopt en al die bonen op de grond ziet liggen of nog aan de plant ziet hangen omdat de plukmachine niet goed werkt vanwege de ganzenvreterij. Nou, daar word je absoluut niet vrolijk van”, zegt de akkerbouwer geïrriteerd. Hij voegt nog toe. „En als de bonenplantjes nog wat jonger zijn, vertrappen de beesten de hele boel. Dat is ook nog eens gebeurd op het perceel.”
Geen topopbrengst
Twee derde deel van het perceel is inmiddels geplukt. Over de opbrengst kan Van Dueren den Hollander nog niks zeggen. „Ik heb nog geen gewichten, maar het zal in ieder geval geen topopbrengst zijn.” De akkerbouwer heeft al eerder sperziebonen verbouwd voor de conservenindustrie. „Het moet passen in je bouwplan qua vruchtwisseling en dit jaar kwam het mooi uit. Voor de bonen stonden er winterplantuien op het perceel.” Het akkerbouwbedrijf in de Hoeksche Waard teelt verder tafel-, frites- en pootaardappelen, plant- en zaaiuien, suikerbieten, wintertarwe en erwten voor de conservenindustrie.
Jagers
Om de ganzen weg te houden bij zijn gewas weg, zet de akkerbouwer vlaggen in het perceel bonen en er staat een knalapparaat. „De jagers zitten er ook regelmatig. Schieten helpt nog het best; als je een paar keer geschoten hebt, blijven de ganzen meestal wel een paar dagen weg. Maar de jagers hebben een week lang niet kunnen jagen omdat de vergunning in heel Zuid-Holland nog niet rond was.”
‘Een verschrikkelijke klus’
De ganzenschade viel de afgelopen jaren voor de akkerbouwer ‘een klein beetje mee’, zo vertelt hij. „We hadden wat schade in de wintertarwe. Maar dit jaar zie ik wel erg veel ganzen en ze hebben de wintertarwe ook weer gevonden.”
Het claimen van de schade bij BIJ12 omschrijft Van Dueren den Hollander als ‘een verschrikkelijke klus’. „Het lijkt wel alsof ze het expres zo ingewikkeld hebben gemaakt zodat je de schade maar niet gaat claimen. Het invullen kost ontzettend veel tijd.” Hij vervolgt: „Ik ben er behoorlijk ontstemd over. De maatschappij wil graag ganzen in Nederland, maar diegene die er schade van ondervinden, die blijven met de gebakken peren zitten. Ik hoor van collega’s die er al vaker mee te maken hebben gehad dat het wel een jaar kan duren voordat je je geld krijgt, dus voordat ik alles weer rond heb..”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Gertjan van Dueren den Hollander