'Lely Sphere factor 10 voordeliger dan bedrijven opkopen'
De Lely Sphere is sinds begin oktober officieel erkend als ammoniakreducerend systeem. Het is met een emissie van 3,6 kilo ammoniak per dierplaats per jaar opgenomen op de RAV-lijst. Ten opzichte van een gewone roostervloer vermindert het systeem de ammoniakuitstoot met 70 procent.
De Lely Sphere is nu 1 jaar op de markt, en is gericht op bedrijven met traditionele roostervloeren. De spleten tussen de roosters worden dichtgelegd met metalen strips met kleine gaatjes waar de urine doorheen sijpelt de kelder in. Een zelfrijdende mestrobot verzamelt de vaste mest en stort die af in een opslagkelder.
Langs de buitenzijde van de stal staan vervolgens verticale luchtwassers die de lucht afzuigen van onder de roosters, inclusief het restant ammoniak dat onder de roosters en net daarboven ontstaat. De onderdruk in de kelder trekt de ammoniak boven de roosters via de urinegaatjes de kelder in.
Separate meststromen
Binnen in de luchtwasser wordt de ammoniak gebonden met salpeterzuur en omgezet in vloeibare stikstofkunstmest. Daarnaast levert het nog twee separate meststromen op: de urine en de vaste mest.
De drie aparte meststromen waren voor vader Ad en zoon Corné de belangrijkste reden om in het systeem te investeren, vertellen ze. De enorme stikstofreductie is een mooie bijkomstigheid, maar niet het hoofddoel voor de familie Van den Berg.
'Vele malen goedkoper dan vrijwillige opkoop'
Toch ziet Corné ook op dat vlak zeker mogelijkheden. De investering in het complete Sphere-systeem kost naar schatting van Lely circa 1.325 euro per dierplaats. Voor een bedrijf met 120 melkkoeien komt dat neer op zo'n 160.000 euro. Dat is vele malen goedkoper dan de sommen die doorgaans zijn gemoeid met vrijwillige opkoop van een melkveebedrijf, volgens Corné. „Daar zit zó een factor tien tussen. En dat is wel allemaal publiek geld, he.”
Bovendien bespaart de overheid dan op de jaarlijkse onderhoudskosten van de verworven hectares 'nieuwe natuur' die opkoop met zich meebrengt, zo betoogt de veehouder uit Bleskensgraaf. „En de boer kan dan gewoon blijven zitten en doen waar ie goed in is, namelijk voedsel produceren”, aldus vader en zoon.
Lees een uitgebreide reportage over de Farm Nescio van de familie Van den Berg in Bleskensgraaf in de zojuist verschenen oktober-editie van vakblad Melkvee. Klik hier voor een proefnummer, of om een abonnement te nemen.