Familie Kwakernaak beste zelfkazer uit de Leidse regio
Uiteindelijk deden er 18 kaasmakende boeren uit de regio rondom Leiden mee aan de kaaskeuring Rondom Leiden. In totaal werden er afgelopen donderdag 63 boerenkazen gekeurd. Er waren ambachtelijk gemaakte kazen in alle soorten en maten - Leidse en Goudse, van jong tot oud, van babyformaat tot kazen van twintig kilogram. Acht officiële keurmeesters beoordeelden de kazen op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.
Meer winnaars
De BoerenLeidse kazen wisten dit jaar over de hele linie hoge scores te behalen. Familie van Ruiten van de Kaagse Boer kreeg uiteindelijk de beker uitgereikt voor hun belegen Boeren Leidse kaas. Familie van der Plas van De Annahoeve (Sassenheim) won ook twee categorieën: de kleine kaasjes en de belegen Goudse boerenkaas. Kaasboerderij 't Groene Hart (Hoogmade) en Brentano's kaasboerderij (Alphen aan den Rijn) wonnen respectievelijk met hun jonge Goudse en hun oude Goudse kaas. Biologische kaasboerderij De Vierhuizen (Leidschendam) behaalde de hoogste score van de dag (99 van de 100 punten) met hun specialiteitenkaas. Kaasboerderij van Veen (Zoeterwoude) won in de categorie ambachtelijke kazen die niet in aanmerking komen voor het predikaat boerenkaas. Boerenkaas mag alleen zo genoemd worden als het op de eigen boerderij wordt gemaakt van de rauwe melk van eigen koeien.
‘Met passie gemaakte kaas’
Maître Fromager René Koelman reikte de prijzen uit en stak de aanwezige kaasmakers een hart onder de riem. Als ambachtelijk affineur (kaasrijper) kreeg Koelman als eerste Nederlander deze exclusieve eretitel van het Franse gilde van kaasmakers. In Fort Zuidwijkermeer, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, rijpt hij een internationaal assortiment kazen. Hij zet zich in voor het behoud van de Nederlandse boerenkazen, ons wereldberoemde culinair erfgoed.
In Zoeterwoude hield hij een vurig pleidooi voor de traditionele rauwmelkse boerenkaas: „Deze met passie gemaakte kazen verdienen een eerlijke prijs. Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal en een eigen karakter. En juist de delicatessenwinkels en de horeca kunnen dat helpen uitdragen. Zo kun je ook een nieuwe generatie voor deze unieke producten interesseren.”
Bekijk hieronder de foto's van de kaaskeuring.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Emile van Aelst
Bron: Kaaskeuring Rondom Leiden