Trekkeractie tegen onteigening in Krimpenerwaard
De datum voor de actie is niet zomaar. Op die dinsdag 26 oktober wordt de staat van de te onteigenen percelen opgenomen. Floor de Jong, een van de drijvende krachten achter de actie en melkveehouder in de Krimpenerwaard, laat weten dat ze diegene die de staat van percelen opnemen niet gaan lastigvallen. De Jong: „Die groep zal vast rondrijden in een auto van perceel naar perceel, maar die gaan we niet hinderen. Wel willen we het moment aangrijpen om weer even op de trom te slaan. We willen trekkers op rotondes in het gebied neerzetten met spandoeken erbij zodat we weer de aandacht hebben van de gemeente.”
‘Geen Lego-land!’
De Jong wordt zelf niet meer getroffen door de natuurplannen in de Krimpenerwaard. „De herinrichting van de Krimpenerwaard speelt al ruim 35 jaar. Ik weet nog goed dat een deel van mijn grond ook was ingetekend voor natuur. Ik weet dus ook heel goed hoe het voelt om met die onzekerheid te leven en wil de boeren waar het nu om gaat steunen.” Door een planwijziging vallen de percelen van De Jong nu buiten het natuurgebied maar de manier waarop dit soort dingen besloten worden steekt De Jong. „Het is hier geen Lego-land waar je zo wat blokjes kunt verplaatsen!” Zegt de melkveehouder fel.
De gemeente Krimpenerwaard heeft boeren de optie gegeven om op hun percelen zelf natuur te realiseren. Volgens De Jong strandt dat echter door de bureaucratische rompslomp. „Boeren moeten plan na plan opstellen om te voldoen aan alle regeltjes van de provincie Zuid-Holland. We hopen dat de gemeente de provincie tot de orde roept dat het wel werkbaar moet zijn voor iedereen!”
Bekijk hieronder de vlog waarin De Jong boeren oproept om mee te doen aan de actie.
Tekst gaat verder onder video.
Onteigening lijkt onafwendbaar
Of het boerenprotest ook invloed gaat hebben op de besluitvorming van de gemeente valt nog te bezien. Eerder dit jaar staptte vijftien grondeigenaren naar de Raad van State om bezwaar te maken tegen de bestemming natuur voor hun percelen. De raad heeft toen geoordeeld dat veertien van die bezwaren ongegrond waren. De raad vond de natuurbelangen zwaarder wegen dan die van de landbouw.
De percelen waar het over gaat zijn bedoeld voor het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Het is een netwerk van bestaande en nieuw aan te leggen natuurgebieden. Het netwerk moet natuurgebieden beter met elkaar en met het omringende agrarische gebied.