Grote hoeveelheid Amerikaanse rivierkreeften Krimpenerwaard baart waterschap zorgen
Ook in Schieland wemelt het van de Amerikaanse rivierkreeften, op ongeveer een derde van de meetlocaties werden ze gevonden. „Het is daarom noodzakelijk om in de komende jaren de ontwikkeling van de kreeften te blijven volgen", zegt hoogheemraad Agnes van Zoelen. „Daarnaast voeren we een meerjarige proef uit met het wegvangen van Amerikaanse rivierkreeften. Met de proef onderzoeken we de mogelijkheden en haalbaarheid van het wegvangen.”
Grote aantallen
Het hoogheemraadschap heeft de aanwezigheid van rivierkreeften onderzocht op 125 locaties: 71 in de Krimpenerwaard en 54 in Schieland. In de Krimpenerwaard zijn op 90 procent van de locaties Amerikaanse rivierkreeften gevonden, vooral in het midden van het gebied en meestal in vrij grote aantallen (tussen tien en vijftig exemplaren per meetpunt).
In Schieland zijn op ongeveer een derde (28 procent) van de meetlocaties Amerikaanse rivierkreeften aangetroffen, in kleinere aantallen en vooral langs de Hollandse IJssel. Met name de Rode Amerikaanse Rivierkreeft komt veel voor. Van Zoelen: „Het onderzoek bevestigt dat in een groot deel van ons gebied uitheemse rivierkreeften leven."
Overigens zijn deze bevindingen voor boeren geen grote verrassing. Zij merken al langer dat slootkanten het begeven door de gangen die Amerikaanse rivierkreeften graven. Dat kan nadelige gevolgen hebben, zoals bijvoorbeeld koeien die de sloot inzakken. In het naastgelegen gebied van Hoogheemraadschap Rijnland stortte in juli een dijk in landbouwgebied, er wordt nog onderzocht of Amerikaanse rivierkreeften daar iets mee te maken hebben.
Proef
Half juli begon het hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard een meerjarige proef waarin de mogelijkheden, effectiviteit en haalbaarheid van het wegvangen van de schadelijke rivierkreeften wordt onderzocht. De proef moet inzichtelijke maken óf er een aanpak voor de gehele Krimpenerwaard mogelijk is en hoe die er dan uitziet. Het gaat daarbij om een aanpak die organisatorisch, praktisch en financieel haalbaar is. De proef wordt door de vondst van de grote hoeveelheid Amerikaanse rivierkreeften nu doorgezet.
Ivo Roessink, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker bij de Wageningen Universiteit en gespecialiseerd in waterleven zei eerder tegen Agraaf dat de Visserijwet moet worden aangepast voor bestrijding van de invasieve exoot: „Nu is de vangst voorbehouden aan degenen die visrechten hebben. De waterschappen beschikken er in 9 van de 10 gevallen niet over, waardoor bestrijding wordt belemmerd. Er is een noodverordening nodig, zoals bij de bestrijding van de muskustrat.”
Tekst: Guus Daamen
Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.
Beeld: Anton Lamain
Bronnen: Hoogheemraadschap Schieland, de Krimpenerwaard