Hield Frans Timmermans rapport over schadelijke effecten Farm to Fork maanden stil?
In het twee maanden geleden vrijgegeven rapport concludeerde het wetenschappelijke bureau van de Europese Commissie dat de Farm to Fork-strategie zal leiden tot een flinke verlaging van de voedselproductie in de EU. Per sector zou de productie rond de tien procent lager kunnen uitvallen, met uitschieters naar vijftien procent voor vlees. Daardoor zal de prijs van graan flink dalen; er zal immers minder behoefte zijn aan graan als veevoer. De prijs van vlees zal stijgen, omdat de productie weliswaar afneemt, maar de vraag volgens de onderzoekers nauwelijks minder wordt. De onderzoekers vertellen trouwens niet hoe die prijsstijging in de keten verdeeld zal worden.
De beoogde CO2-daling zal in de praktijk tegenvallen volgens dat rapport, omdat de verminderde productie binnen de EU-lidstaten zal worden gecompenseerd door een verhoogde productie in andere delen van de wereld.
GLB-akkoord
Het waren conclusies die de onderhandelaars over het nieuwe GLB-akkoord graag eerder hadden gezien. Bert-Jan Ruissen, die een van de onderhandelaars namens het Europees Parlement was, had bij het verschijnen van het rapport al gesteld dat het tijdens de onderhandelingen al ter sprake had moeten komen. „Eurocommissaris Timmermans had er bij de onderhandelingen op aangedrongen om de doelstellingen van de Farm to Fork- en de Biodiversiteitsstrategie als bindende doelstellingen in de GLB-wetgeving op te nemen“, vertelde hij toen. „De conclusies uit dit rapport ziende, is het goed dat we dat hebben kunnen verhinderen.“
Euractiv meldt nu dat de uitkomsten van het rapport al sinds januari bekend waren binnen de Europese Commissie. Het heeft de hand weten te leggen op een bericht van Wolfgang Burtscher, het hoofd van DG AGRI (zeg maar, het EU-ministerie van Landbouw) aan eurocommissaris Janusz Wojciechowski. In het bericht bevestigt Burcher dat het rapport over de Farm to Fork-effecten zo goed als klaar is, en eind januari gepubliceerd zou kunnen worden.
Tekortkomingen
Gevraagd naar de reden van het uitstel, vertelde een woordvoerder van de Commissie aan Euractiv dat het rapport in januari nog een aantal tekortkomingen telde, en dat de Commissie die nog had geprobeerd te verhelpen. Die tekortkomingen zouden te maken hebben met moeilijkheden om veranderingen in het eetpatroon van consumenten in de modellen vast te leggen. Maar in het uiteindelijke rapport is dit nog steeds niet verholpen; de auteurs noemen dit zelfs expliciet als een van de zaken waar nog naar gekeken moet worden.
Bewust uitgesteld?
Ruissen vindt de gang van zaken schandalig. „De studie over de rampzalige effecten van de Brusselse bio-plannen voor de landbouw lag een half jaar op de plank, ondanks onze herhaalde vragen ernaar“, schrijft hij op Twitter. „Heeft EU-commissaris Frans Timmermans de publicatie bewust uitgesteld tot een stil moment ná ons akkoord over het Europees landbouwbeleid? Dit wekt geen vertrouwen!“
Maandag 11 oktober wordt het rapport besproken in de landbouwcommissie van het Europees Parlement. Ruissen heeft al aangekondigd de onderste steen boven te willen krijgen. „Deze studie had al beschikbaar kunnen zijn, en moeten zijn, voor het afronden van de GLB-onderhandelingen!“