Zoete aardappelen rooien in Hoeksche Waard: 'Het begin is er'
Het rooien gebeurt met een rooier van Asa-Lift. Een echte zoete aardappelrooier, volgens Van der Waal. „We zeggen dan wel zoete aardappel, maar het is natuurlijk helemaal geen aardappel. Het gewas groeit veel meer als een wortel; verticaal in de rug. Daardoor moet je veel dieper rooien dan bij aardappelen.” Op de rooier staat 8 man die uit de stroom grond de zoete aardappelen rapen. De zoete aardappelen gaan vervolgens direct de kist in. „Het concept is compleet anders dan dat van een aardappelrooier”, zegt de teler. „Als we op een dag van 07.00 uur tot 18.00 uur rooien en we zijn met 11 man - 8 man op de rooier, chauffeurs van de rooier en hefmast, enzovoort - kunnen we een halve hectare rooien.”
Opbrengst
Dit is het vijfde jaar dat Van der Waal zoete aardappelen teelt. Hij verbouwt een stuk of zeven rassen waarvan Beauregard het hoofdras is. „De opbrengst is dit jaar minder dan dat we de laatste jaren gewend zijn door de koude en natte zomer. Voor zoete aardappelen heb je temperatuur nodig en met name de natte omstandigheden maakten dat grond niet goed opwarmde. September was daartegen wel een droge maand met veel zon en warmte en dat was gunstig voor de groei. De bruto-opbrengst lijkt dit jaar lager, maar de kwaliteit is wel goed. Dus ik verwacht dat de netto-opbrengst nog wel redelijk zal zijn.” Hij verkoopt zijn zoete aardappelen onder de naam 'Hoeksche Zoete' en zet ze af bij de retail, groenteboeren en industrie.
Uitdagende teelt
Van der Waal runt samen met zijn ouders akkerbouwbedrijf V.O.F. Philipsburg. Op lichte tot zware kleigrond verbouwt het bedrijf niet alleen zoete aardappelen, maar ook consumptie aardappelen, bieten, uien, graan en graszaad. Is kleigrond geschikt voor zoete aardappelen? Van der Waal: „Op zandgrond doet ie het beter, maar voor de versmarkt is klei beter geschikt omdat bewaarbaarheid beter is door de dikkere en mooiere schil.”
De zoete aardappelteler omschrijft de teelt als ‘uitdagend’. „De kostprijs is hoog. Er zitten ontzettend veel arbeidsuren in. Het is een zoektocht om het renderend te krijgen. Inmiddels heb ik het wel onder de knie, denk ik. We hebben goede afspraken met afnemers, maar het is zeker niet de meest winstgevende teelt op ons bedrijf. Het is een nichemarkt, Nederlandse zoete aardappelen”, vindt Van der Waal. „Maar ik vind het een leuk gewas om te verbouwen.”
Van der Waal hoopt uiterlijk 1 november klaar te zijn met rooien. „Op het moment dat de bodemtemperatuur onder de 12 graden zakt, wordt het kritisch.”
Tekst: Renske Luimes
Renske is opgegroeid op een klein gemengd bedrijf. Bij Agrio kan ze haar grootste hobby, namelijk schrijven, combineren met haar voorliefde voor de landbouw.
Beeld: Niels van der Waal