West-Friese veredelaar werkt aan bloemkool voor kleine huishoudens

Syngenta werkt daarbij samen met de stichting Samen tegen Voedselverspilling. Volgens die stichting wordt jaarlijks een kwart van alle voedsel weggegooid; twee miljard kilo. Die voedselverspilling is uiteraard zonde van het geld en de energie die erin is gestopt.
Op het Syngenta-evenement Fields of Innovation werd onlangs de nieuwe bloemkoolvariant voor kleine huishoudens gepresenteerd. Hoofd groenteveredeling Sjaak van der Ploeg van Syngenta geeft aan dat bloemkolen van de gangbare maat 8 of 6 tegenwoordig te groot zijn voor veel gezinnen. "Dan gebruiken ze de helft, en gooien ze de andere helft weg. Want men wil dan niet twee keer achter elkaar bloemkool eten."
Pingpongballetje
Daarom is de West-Friese veredelaar de afgelopen tien jaar bezig geweest met de ontwikkeling van mini-bloemkooltjes op stam. Ze zijn pakweg zo groot als een pingpongballetje, met een steeltje eraan. "Het steeltje kan je ook opeten", volgens Van der Ploeg. "In Engeland zijn we er al mee op de markt, daar noemen ze ze 'cauli sprouts'. Ze worden verkocht met een stuk of zes tot acht in een zakje."
Witter
Vanaf volgend jaar moet de innovatie ook in Nederland verkrijgbaar zijn. Syngenta is met diverse supermarkten in gesprek, maar het is volgens Van der Ploeg nog niet te zeggen bij welke keten ze volgend jaar in de schappen zullen liggen.
Overigens is de bloemkool nog niet uitontwikkeld, volgens Van der Ploeg. De kleine bloemkooltjes zijn nog wat aan de gele kant; dat moet nog wat witter. Dan heeft de consument minder de neiging om de 'te oude' bloemkool weg te gooien, zo legt hij uit. "We zijn nu bezig met een hele witte variant ervan."

Tekst: Gineke Mons
Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: NH nieuws