VVD en CDA Noord-Holland reageren op begroting van de provincie
De VVD is tevreden met het meerjarig evenwicht in de provinciale begroting: de provincie geeft de komende jaren niet meer uit dan er binnenkomt. Een deel van de uitgaven in 2022 gaat naar de landbouw, bijvoorbeeld via subsidies voor natuurbeheer, verduurzaming van de bedrijfsvoering en jonge landbouwers. Landbouwwoordvoerder Bas de Wit is blij dat de provincie tot en met 2022 geld beschikbaar heeft gesteld voor de zogenaamde POP3-gelden die deze subsidies mede mogelijk maken. De Wit: „Veel agrarisch bedrijven hebben geen opvolger. Zonder nieuwe boeren echter geen voedsel of bloemen. Het is belangrijk dat de provincie juist hier een bijdrage aan levert, ook met subsidies.”
Boeren kunnen ook natuur onderhouden
Aandachtspunt voor de VVD is de inzet van het geld voor natuurbeheer, ruim 20 miljoen euro in 2022. Dit geld is bedoeld om de natuur in Noord-Holland goed te onderhouden. Dat is volgens de VVD'er onder meer belangrijk om de stikstofcrisis te kunnen oplossen. Het probleem van de stikstofcrisis is namelijk niet alleen dat teveel stikstof neerdaalt, maar ook dat de natuur verschraalt door slecht onderhoud. „Er wordt te makkelijk gesproken over het uitkopen van boeren om natuur aan te leggen. Aanleggen is één, onderhouden is twee. Laten we met die bril naar het geld voor natuurbeheer kijken.”
Volgens De Wit is veel geld begroot voor natuurorganisaties, maar ook agrarisch ondernemers zouden hier volgens hem meer van kunnen profiteren. „Waarom zou Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer de natuur per se het beste kunnen onderhouden? Ik denk dat boeren ook veel van de natuur weten, en zich daarvoor willen inzetten als het binnen hun bedrijf past. Zij werken er immers middenin. De provincie zou er goed aan doen om agrarisch ondernemers meer te vragen wat zij nodig hebben om bepaalde natuurgebieden te kunnen onderhouden. Dat biedt ook weer perspectief voor jonge landbouwers.”
Toekomstperspectief
Het CDA is blij dat het college de belangrijke bijdrage van Noord-Hollandse landbouw aan voedselvoorziening en landschap benoemd. Daarbij is het volgens de partij wel opmerkelijk en zorgelijk dat nergens wordt gesproken over een behoud van een goed toekomstperspectief van de landbouwsector. Willemien Koning, landbouwwoordvoerder van het CDA: „Er wordt alleen gesproken over transitie van de landbouw, aanleg van nieuwe natuur, bos, windmolens, zonneparken en woningen. Het CDA pleit voor goede balans en behoud van toekomstperspectief voor de landbouw.”
Faunaschade
Een groot deel van het geld in de begroting Groen in Noord-Holland (die in totaal is begroot op 132 miljoen) gaat naar aanleg en beheer van natuurgebieden en de gebiedsprogramma’s en processen. Indirect komt er volgens het CDA maar een heel klein beetje geld bij landbouw terecht via de voedselvisie, masterplan biodiversiteit en faunaschade. Dat is echter allemaal compensatie voor geleden schade, akkerranden of voor pilots gericht op omschakeling naar andere productiemethoden.
CDA blijft ontstemd dat de in het coalitieakkoord aangekondigde verhoging van het eigen risico bij faunaschade door ganzen in deze begroting is verhoogd van 5 procent naar 20 procent, terwijl er geen effectief beleid onder ligt.
Onrealistische ambitie
Ook maakt het CDA zich zorgen over de onrealistische ambitie van de aanleg van nieuwe natuur en over de denkbeeldige stip op de horizon dat alle grondgebonden landbouw in Noord-Holland in 2030 natuurinclusief moet zijn in de begroting. Het CDA wil een beter plan met realistische scenario’s voor de landbouw. Dit omdat de marges in de landbouw klein zijn, en de boeren voor extra kosten ook extra opbrengsten moeten krijgen. Anders is volgens Koning de transitie niet houdbaar en dus niet duurzaam.
Het CDA staat positief tegenover het versterken van de natuur in bestaande natuurgebieden. Verzoek van het CDA is wel dat er een aanpassing komt in de controle op realisatie van de natuurdoelen. De partij ziet nu dat boeren en particuliere ontvangers van natuursubsidies streng worden gecontroleerd, terwijl TBO’s hun eigen werk mogen controleren. Het CDA ontvangt ook klachten, omdat percelen verruigen waardoor natuurdoelen niet gehaald worden. Het CDA wil dat TBO’s ook externe controle krijgen op behalen van hun natuurdoelen.