Federatie Landbouw en zorg ontwikkelt kwaliteitskader en zoekt input van zorgboeren
Volgens de Federatie Landbouw en Zorg ontwikkelt de zorglandbouw zich razendsnel. Er komen steeds meer zorgboerderijen bij en bestaande zorgboerderijen worden groter. Tegelijkertijd wordt het steeds moeilijker om zorgboerderij te zijn of te worden: er zijn veel regels, veel kwaliteitseisen en lastige aanbestedingen. Vandaar dat de federatie een overkoepelnd kwaliteitskader wil ontwikkelen samen met zorgboeren in Nederland.
Kwaliteitskader
Een kwaliteitskader is een serie afspraken over de manier waarop de boer zorg wilt leveren en hoe hij of zij daarvoor de kwaliteit daarvan borgt. Het kwaliteitskader voor de zorglandbouw geeft zorgboeren volgens de federatie houvast om zorg te verlenen die past binnen de regels, zonder dat het te ingewikkeld wordt of te ver af komt te staan van het leven op de boerderij. ‘Want juist dat gewone boerenleven wordt zo ontzettend door deelnemers gewaardeerd, dit is waar de kracht van de zorglandbouw ligt.’ Schrijft de Federatie Landbouw en zorg in een persbericht.
Binnen het kwaliteitskader wordt de kracht van de zorglandbouw beschreven aan de hand van 9 kernwaarden, zoals ‘Ik word gezien en gehoord’ of ‘Ik kan kiezen uit nuttig werk’.
Mee praten
De komende maanden wordt in pilots getest of de uitgangspunten van het kwaliteitskader en de plannen rond scholing zo werken als is bedacht. „Om niks over het hoofd te zien wil ik namens de Federatie graag met zorgboeren praten: vertellen waar we nu staan en vragen of we nog dingen missen” aldus Maarten Fischer.
Hij nodigt zorgboeren dan ook uit om maandag 4 oktober mee te praten via een online-sessie. Dat bijpraatmoment is van 19:30 tot 21:00 uur. Aanmelden kan via deze link.
Bij schaven
De informatie uit de bijpraatsessie en de pilots wordt gebruikt om het kwaliteitskader verder bij te schaven. Het is de bedoeling dat het kader in het voorjaar van 2022 af is. „Maar helemaal af zal het nooit zijn”, zegt Maarten Fischer. „Ook het kwaliteitskader zelf zal zich altijd moeten blijven ontwikkelen.”
De bijpraatsessie zal ook al in het teken staan van van elkaar leren: zorgboeren worden uitgenodigd de kracht van hun bedrijf in termen van de kernwaarden toe te lichten.
Achtergrond kwaliteitskader
Met steun van ZonMW is in 2020 een project gestart met de naam ‘Kracht van de Zorglandbouw’. Dit project wordt uitgevoerd onder begeleiding van een stuurgroep en ook belangrijke partijen (stakeholders) zoals het ministerie van VWS, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de Vereniging Nederlandse Gemeenten, Zorgverzekeraars Nederland en het Zorginstituut zijn hierbij betrokken.
In de beginfase zijn stakeholders, zorgboeren en deelnemers geïnterviewd en zijn onder hen enquêtes afgenomen. Jan Hassink van Wageningen University & Research heeft literatuuronderzoek gedaan. Studenten hebben onder zijn begeleiding vervolgens het onderzoek afgerond door deelnemers te interviewen. Het resultaat van dit onderzoek is een heldere beschrijving van de ‘Kracht van de zorglandbouw’ met 9 kernwaarden die belangrijk zijn voor deelnemers.
De kernwaarden ‘Ik word gezien en gehoord’ en ‘Ik kan kiezen uit nuttig werk’ staan voor de geïnterviewden bovenaan. Uit aanvullend onderzoek onder mensen met dementie blijkt dat ook twee andere kernwaarden erg belangrijk zijn: ‘Ik beweeg veel’ en ‘we eten samen gezond’. Verder bleek uit het onderzoek dat er nauwelijks verschillen zijn in waardering tussen grote of kleine zorgboerderijen. Ook is er geen verschil in waardering tussen specifieke soorten boerderijen, zoals veehouderijen versus kwekerijen. In alle gevallen is de relatie met de begeleiding en andere deelnemers het belangrijkst, wat zich ontspannen ontwikkelen kan door samen nuttig bezig te zijn.
Meer over de kernwaarden is te vinden op de site van de Federatie Landbouw en Zorg.
Tekst: Sandra Wilgenhof
Tijdens stages ontwikkelde Sandra een passie voor de landbouwsector. Haar studie Dier- en Veehouderij in Dronten combineerde ze met een minor en stage journalistiek. Als redacteur schrijft ze al enkele jaren nieuws en achtergrondartikelen over de landbouwsector.
Beeld: Federatie Landbouw, Zorg
Bronnen: Federatie Landbouw, Zorg