Provincie Utrecht moet opnieuw kijken naar handhavingsverzoek bij slachterij in IJsselstein
In 2015 is Westfort Vleesverwerking uitgebreid met onder andere een slachterij en een stal. Door die uitbreiding veroorzaakt het bedrijf stikstofdepositie op het Natura 2000-gebied. Voor deze uitbreiding heeft het bedrijf een melding op grond van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ingediend.
Destijds werd daarmee voldaan aan de regels, maar in 2019 heeft de Raad van State (RvS) een streep gezet door de PAS. Daardoor moeten PAS-melders voor hun stikstofuitstoot toch een natuurvergunning nodig hebben. MOB heeft gedeputeerde staten op 1 november 2019 verzocht om handhavend op te treden omdat door de RvS-uitspraak een illegale situatie is ontstaan.
De provincie wees dat verzoek toen af met als reden dat er landelijk gewerkt wordt aan de legalisering van de PAS-melders. Ook wil Utrecht het bedrijf niet stilleggen omdat de gevolgen voor de slachterij te groot zijn. De rechtbank denkt er anders over en vindt dat de provincie niet alleen daarnaar had moeten kijken. Hoewel het slachthuis volgens de destijds geldend wetgeving heeft gehandeld, is de rechter van mening dat ook naar de natuurbelangen van het stikstofgevoelige gebied gekeken moest worden. Het verzoekt dan ook aan de provincie om dat nu alsnog te gaan doen.
Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is op verzoek van de Tweede Kamer bezig met de legalisering van alle PAS-melders, maar dat is nu volgens de rechtbank nog niet voldoende concreet. Provincie Utrecht moet daarom opnieuw naar het handhavingsverzoek van MOB kijken.
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Rechtbank Midden-Nederland