Bijeenkomsten voor boeren over erfafspoeling, waterinfiltratie en bodemstructuur
Tijdens de bijeenkomsten horen boeren meer over de ‘gevaren’ die op het erf aanwezig zijn en die dus erfafspoeling kunnen veroorzaken. Verder horen boeren hoe ze op een eenvoudige en goedkope manier stappen kunnen zetten om afspoeling te voorkomen. Dat is nodig omdat de wet- en regelgeving rond erfafspoeling veeleisend is. Zo wordt het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) vanaf 2027 verplicht en moet ten alle tijden erfafspoeling worden voorkomen.
Met behulp van waterinfiltratie kunnen boeren bodemdaling, en daarmee CO2-uitstoot, verminderen. Waterinfiltratie heeft een positief effect op de stikstofbelasting van het oppervlaktewater, omdat het de mineralisatie remt. Tijdens de workshop wordt ingegaan op voorbeelden uit de praktijk en wordt de werking en toepasbaarheid toegelicht. De focus ligt hierbij op het effect van waterinfiltratie op het landbouwkundig gebruik (draagkracht, bodemleven en grasproductie).
Tot slot krijgen de deelnemers in een workshop uitleg over de invloed van bandenspanning, asdruk en andere mechanisatie op de bodemstructuur. De bodem vormt immers de basis van het melkveebedrijf en bodemstructuurproblemen zoals bodemverdichting zijn onwenselijk.
Aanmelden en locatie
Melkveehouders uit de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden kunnen zich aanmelden voor een van deze bijeenkomsten. Aan deelname aan praktijkbijeenkomsten zijn geen kosten verbonden en aanmelden kan rechtstreeks via deze link, of neem contact op met Joëlle de Pee, projectleider bij LTO Noord via: jdpee@ltonoord.nl of via tel: 06 20 39 17 48
Deelnemers hoeven geen lid te zijn van LTO Noord.
De workshops vinden plaats op dinsdag 21 september en maandag 27 september van 13:00 uur en 16:00 uur. Op 21 september is de bijeenkomst op locatie Donkseweg 3, 2974 LG Brandwijk. 27 september is de locatie van de bijeenkomst: Huibertweg 3, 4126 RA, Hei en Boeicop.
Kennisoverdracht
Het project ‘Kennisoverdracht DAW Alblasserwaard-Vijfheerenlanden’ wil stimuleren dat agrarische ondernemers op bedrijfsniveau maatregelen kunnen treffen, waardoor ze een bijdrage leveren aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Door kennisoverdracht en bewustwording kunnen ze stappen zetten in de bedrijfsvoering die hieraan bijdragen, bijvoorbeeld bemesten op maat en een schoon erf. Ook een goede bodemstructuur is hierbij essentieel.
Dit project wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van WSRL, provincie Zuid-Holland, Oasen, Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling en LTO Noord.