Van der Tak: 'Wie geen stappen durft te zetten, zit niet aan tafel.'
LTO is actief bezig met zijn lobbywerk. Al voor de verkiezingen had de organisatie een verkiezingsmanifest opgesteld, en het laatste half jaar heeft ze het ene na het andere plan naar de formerende partijen gestuurd. Samen met Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Bouwend Nederland, VNO-NCW en MKB Nederland heeft de organisatie het Versnellingsakkoord Duurzaam Evenwicht gepresenteerd om de stikstofcrisis op te lossen. En met NAJK, NZO, FrieslandCampina en de Rabobank heeft ze, onder de noemer van de Coalitie Toekomstgerichte Melkveehouderij, een maatregelenpakket voorgesteld om de melkveehouderij in een toekomstig Nederland in te passen. Samen met de partners van de Sociaal-Economische Raad heeft ze voorstellen gedaan voor het vergroten van de brede welvaart, en met de vereniging van wooncoöperaties Aedes en de Vereniging Eigen Huis een brief naar informateur Mariëtte Hamer gestuurd, waarin ze pleiten voor een herontwerp van het asbeststelsel.
LTO is dus actief aan het lobbyen. Maar ik mis eigenlijk plannen die jullie - op het NAJK na - samen met andere landbouwbelangengroepen indienen.
„Wij zijn absoluut bereid tot samenwerking met andere partijen, maar dan moeten die partijen wel duidelijke standpunten hebben waarop je tot elkaar kunt komen. We doen bijvoorbeeld goede dingen samen met de varkenshouderij. Maar de POV zit anders in de wedstrijd dan wij als het gaat om het stikstofverhaal. Dat standpunt hebben ze al heel lang, en daar gaan ze niet van afwijken. Maar toch proberen we ook om hun argumenten mee te nemen in onze plannen.
We spreken ook met de vakbonden. Maar daar is hun standpunt soms onduidelijk. Bij de NMV is het hele bestuur afgetreden. Dat maakt het wel moeilijk.
Kijk, dit land, met de vraagstukken waar het voor staat, vraagt om plannen. Om ideeën. Heb je die niet, dan kom je soms niet aan tafel. Wij hebben die plannen wel, en we hebben onze leden daarover geraadpleegd. Ik ben zelf het gesprek met ze aangegaan, in zaaltjes van Limburg tot Noord-Oost Groningen, en digitaal via de computer.”
Maar is het niet sterker als zo'n plan vanuit een Landbouwcollectief komt, dat het door alle landbouworganisaties wordt gedragen?
„De boerenlobby zou sterk kunnen zijn, maar het Landbouwcollectief is helaas geklapt. Je kunt lang en breed spreken waardoor dat is gekomen, maar feit is dat het niet door is gegaan.”
Is er een kans dat het nog terugkomt?
„Niet in die vorm. Misschien wel in het kader van het landbouwakkoord, dat we naar aanleiding van een Kamermotie met de SER hebben voorgesteld als onderdeel van een nieuw regeerakkoord. En dan heb je twee zaken nodig: landbouworganisaties die vooruit willen denken, die richting willen geven, en bedrijven die dat ook willen. Dat hebben we bij het melkveeakkoord gedaan, en bij het versnellingsakkoord stikstof.
Belangrijk is dat je stappen vooruit durft te zetten. Doe je dat niet, en ontken je de problemen, dan zit je niet aan tafel. Dat is wat het Landbouwcollectief heeft opgeleverd.
Wij willen zeker samenwerken, maar wel met organisaties die ook stappen durven te zetten.”
Lees het hele interview met Sjaak van der Tak zaterdag in de Agrio-kranten.