Doek tegen overlast van ganzen
Meijaard tikte het doek tweedehans op de kop. „Dit doek wordt normaal gebruikt door groentekwekers, gebruikt om het gewas te beschermen tegen bijvoorbeeld hagel. Vandaar dat ik dacht dat het gras dan ook wel kon beschermen tegen ganzen. Het doek laat 90 procent van het licht door en ligt heel los op het gras waardoor het de groei niet belemmerd.” De kosten van zo'n doek zijn volgens Meijaard zo'n drie dubbeltjes per vierkante meter. „Dat zou neerkomen op 3000 euro per hectare. Niet goedkoop, maar het doek gaat wel tien jaar mee en het lijkt goed te werken bij deze melkveehouder.”
Tekst loopt verder onder de foto
Meijaard vertelt dat de eerste snede bij melkveehouder Koopmans in Kwadijk, waar Meijaard het doek heeft neergelegd, juist een stuk zwaarder was doordat het beschermd werd door het doek. Normaal heeft Koopmans flinke schade van ganzen. Meijaard: „Er zitten wel 1000 ganzen op zijn percelen waardoor hij grasopbrengst misloopt. Daar wil je op een gegeven moment iets tegen doen, want wat de provincie doet tegen ganzenoverlast lijkt niet te werken.”
Gewas beschermen
Meijaard heeft zelf overigens geen belang bij de verkoop van deze doeken. „Ik ben cursusleider gewasbescherming en verdien mijn brood met het verlengen van spuitlicenties. Maar ik wil graag boeren helpen als dat kan. En in principe help ik deze boer nu om zijn gewas te beschermen tegen ganzen.”
Meijaard is dan ook blij dat dit doek neerleggen helpt tegen ganzenoverlast, maar hij ziet liever dat de provincie Noord-Holland haar beleid tegen ganzen verbeterd. „We hebben sinds kort bij de boeken een opblaaskoe neergezet met daarom de tekst: Mag ik ook eten? Het is absurd hoeveel gras van koeienboeren er wordt opgegeten door ganzen. En in de natuurreservaten willen de ganzen niet zitten omdat daar niet voldoende voedsel is. Ganzen weten wel wat ze lekker vinden en dat is goed gras zoals de melkveehouders dat hebben. Dat zie je niet staan in natuurreservaten.”